fbpx
21.7 C
Бэлць
sâmbătă, aprilie 13, 2024

/VIDEO/ Câtă încredere au oamenii în Judecătoriile de la Bălți, Edineț și Ungheni. Vezi rezultatele unui sondaj recent

Citește și:

În medie, jumătate din justițiabilii care au călcat pragul judecătoriilor din Bălți, Edineț și Ungheni au încredere în sistemul judecătoresc, aproape 82%  consideră că nivelul de pregătire al angajaților este unul satisfăcător, iar peste 90 la sută dintre oameni sunt mulțumiți de condițiile de acces și de așteptare în cadrul celor trei instanțe judecătorești. Așa arată rezultatele unui sondaj realizat în cadrul Proiectului „Instanțe Judecătorești Model”.

 Scopul sondajului a fost de a evalua gradul de satisfacție a justițiabililor privind activitatea instanțelor de judecată care sunt parte a Proiectului USAID Moldova „Instanțe Judecătorești Model”. Datele au fost colectate în perioada 6 octombrie – 29 noiembrie 2022, în rândul a peste 700 de justițiabili care au interacționat cu aceste instanțe.

Potrivit sondajul desfășurat în cadrul Judecătoriei Bălți, 69% dintre respondenți consideră că judecătorii sunt imparțiali. Studiul mai arată că 44 la sută dintre justițiabili au încredere în sistemul judecătoresc. 72% sunt de acord că instanța de judecată slujește interesului public.

JUDECĂTORII SUNT IMPARȚIALI – 69%

AU ÎNCREDERE ÎN SISTEMUL JUDECĂTORESC – 44%

INSTANȚA DE JUDECATĂ SLUJEȘTE INTERESULUI PUBLIC – 72%

Chiar dacă justițiabilii au apreciat înalt munca depusă de angajații instanței, pentru a ridica performanța instituției, sunt aspecte pe care Judecătoria din Bălți trebuie să le îmbunătățească spune conducerea instituției.

ION PÎCALEU, președintele Judecătoriei Bălți: „Avem un singur capitol la care cifrele lasă de dorit și anume justițiabilul ne-a oferit cel mai mic scor la capitolul durata examinării cauzelor. Aici justițiabilii în mare parte au considerat că ședințele de judecată în mare pate se desfășoară într-un termen mediu sau chiar lent. Foarte multe ședințe sunt amânate pe motiv că, fie că din lipsă de timp, fie că din lipsa surselor financiare sau nu sunt acasă, justițiabilii, deși au obligația, nu se prezintă în ședința de judecată.”

În cadrul sondajului desfășurat la Judecătoria Edineț s-a constatat că 60 la sută dintre justițiabili au un nivel ridicat de încredere în sistemul judecătoresc. 77% dintre aceștia consideră că instanța de judecată slujește interesului public, este echitabilă și transparentă, iar 75% din respondenți au declarat că judecătorii sunt imparțiali. 80 la sută din justițiabilii care au participat la sondaj au obținut ușor informațiile necesare privind drepturile justițiabililor, iar 87% au fost deserviți în mai puțin de 15 minute.

AU ÎNCREDERE ÎN SISTEMUL JUDECĂTORESC – 60%

INSTANȚA DE JUDECATĂ SLUJEȘTE INTERESULUI PUBLIC – 77%

AU FOST DESERIȚI ÎN MAI PUȚIN DE 15 MINUTE – 87%

LILIA ȚURCAN, președinte interimar, Judecătoria Edineț: „Ni s-a părut că este un rezultat ok și ne-a făcut  să optăm, să tindem la un rezultat încă mai mare. Justițiabilii prezentându-se la instanță, interacționând cu colaboratorii instanței au primit o satisfacție mai mare de 80%. Accesibilitatea hotărârilor de judecată care se pronunță pe instanță tot este mai  mare de 80%.”

Cei peste 100 de justițiabili care au participat la sondajul desfășurat în cadrul Judecătoriei Ungheni au răspuns la 35 de întrebări. La capitolul încredere în sistemul judecătoresc și actul de justiție afirmativ au răspuns 61 la sută. 68% dintre oamenii intervievați au declarat că judecătorii sunt imparțiali, iar 97 la sută au afirmat că sunt satisfăcuți de condițiile din instanță.

AU MULTĂ ÎNCREDERE ÎN SISTEMUL JUDECĂTORESC – 61%

CONSIDERĂ CĂ JUDECĂTORII SUNT IMPARȚIALI – 68%

CONDIȚIILE PRIVIND ACCESUL ÎN INSTANȚĂ SATISFAC AȘTEPTĂRILE JUSTIȚIABILILOR – 97%

Pentru ași îmbunătăți rezultatele angajații Judecătoriei Ungheni vor lucra mai mult la capitolul transparența actului de justiție și comunicarea cu publicul.

DUMITRU RACOVIȚĂ, judecător, Judecătoria Ungheni: „61% susțin că au multă încredere în sistemul judecătoresc. Pentru noi este  o cifră bună. Vom lucra mai mult pentru transparență. De fapt, problema nu este în faptul că nu este încredere în sistemul judecătoresc, dar așa se percepe. Trebuie să fim mai transparenți, să fim comunicabili cu justițiabilii și cred că această încredere o să sporească.”

Găsiți mai multe informații despre rezultatele acestui sondaj pe pagina web a Judecătoriilor Bălți, Edineț și Ungheni la rubrica „Informații de interes public”, categoria „Ghiduri”. Proiectul „Instanțe Judecătorești Model” va fi implementat până în ianuarie 2024 și are un buget de 5,6 milioane de dolari.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ Noi așezări de tip cenușar din epoca bronzului, descoperite în raionul Soroca

Noi așezări de tip cenușar au fost descoperite la doi kilometri de localitatea Căinarii Vechi din raionul Soroca. Potrivit...

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să-i declare

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să îi declare. Incidentul a fost înregistrat...
  sursa: cursbnm.md