fbpx
12.3 C
Бэлць
sâmbătă, mai 18, 2024

/VIDEO/ Ce fac moldovenii în Joia Mare. Ce spune biserica despre superstițiile pe Paști

Citește și:

Nu se mai face ordine, nu se spală rufele și nici în grădină nu se mai pun semințe. În Joia mare, gospodinele coc păscuța tradițională și vopsesc ouăle roșii. Femeile încep a pregăti și bucatele de frupt pentru masa de sărbătoare. 

Această femeie a făcut pârjoale, a copt carnea și a pregătit umplutura pentru sarmale, cu toate acestea nu a gustat nicio firimitură, pentru că ține post.

MARIA SLUTU, locuitoare s.Țepilova: „În Joia Mare, înainte se aprindeau focuri, doar că acum este interzis. Este o sărbătoare mare. La biserică se citește evangheliile celor 12 apostoli. Nu se mănâncă de frupt. Facem carnea, am pregătit pentru pârjoale și pentru sarmale”.

Gospodinele din nordul țării, care țin cu sfințenie rânduielile de sărbători au spus că până astăzi au terminat toate treburile casnice, ca să se apuce de prepararea bucatelor.

„Astăzi nu se spală, nu se mănâncă de frupt. Azi e sărbătoare mare, numai că acum nu mai sărbătoresc, încă bătrânii mai fac, dar acești tineri”.

„Vopsim ouă, facem pasca, răcituri și mâncare. Dar de lucrat se poate? Nu. Deja ne odihnim. Așa am învățat și eu de la părinți”.

Fețele bisericești spun că toate superstițiile sunt născocite chiar de oameni, iar ceea ce contează cu adevărat este credința în sfânta înviere al lui Isus.

PĂRINTELE ȘTEFAN, parohul bisericii s.Vădeni: „În primul și în primul rând nu trebuie să uităm că suntem în săptămâna patimilor. O săptămână foarte importantă pentru noi ca creștini, din punct de vedere duhovnicesc. Este necesar să fim iertați cu toții, dar nu în ultimul rând cu Dumnezeu”. 

În Joia Mare, în toate bisericile ortodoxe se citește „Denia celor 12 Evanghelii”. În aceste evanghelii se redau toate patimile prin care a trecut Isus Hristos.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/METEO/ Cer noros, dar fără precipitații. Câte grade vor fi astăzi

Pentru astăzi, 18 mai, Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează cer noros pe întreg teritoriul țării. În Nord se așteaptă temperaturi...

/VIDEO/ Muzică, dans și chiar împușcături. Cum a fost sărbătorită Ziua Ușilor Deschise la USARB

La Universitatea din Bălți s-a organizat Ziua Ușilor Deschise. https://youtu.be/FlwlFFUWYBQ NATALIA GAȘIȚOI, rector USARB: „Ziua Ușilor Deschise o zi în care...
  sursa: cursbnm.md