De Paște, ouăle roșii nu lipsesc de pe masa niciunui creștin. Încondeierea acestora se face în Joia Mare, iar tradiția spune că ouăle fierte și încondeiate în această zi, nu se strică pe tot parcursul anului. Meșterițele din cadrul Centrul de Cultură și Tineret din Bălți, s-au adunat pentru a transmite tradiția copiilor și tinerilor interesați.
Victoria Vitalina Baraga este profesoară de educația tehnologică la școală. Aceasta a venit împreună cu fiica de 5 ani dar și cu mama ei, pentru a încondeia ouă
„Astăzi cu fiica mea Amalia, am efectuat un ou în tehnica decupaj. Materialele necesare pentru aceasta este oul fiert, albușul de ou, el este în calitate de clei și niște șervețele, aici s-a folosit șervețele cu element național. În familie la noi este o tradiție să încondeiem ouăle cu elemente, poate să fie cât și tradiționale, cât și de pe internet.”
De Paște, ouăle se mai încondeiază în motive geometrice, reprezentând plante sau animale.
Eugenia Moldovanu, meșter popular: „Primul moment începe cu desenarea ornamentului pe ou. A doua etapă este decorarea oului pe ornament cu ceară, iată aici este deja cu ceară. Acum o să pun aceste ouă în vopsea. Iată cum el este, noi l-am vopsit și a ieșit un roz, nu roșu. Ținem iată așa la lumânare, iată așa și îl ștergem, iată uitați-vă.”
Membrii cercului „Tezaur” spun că Săptămâna Patimilor este plină de tradiții și obiceiuri, iar în Joia Mare ouăle trebuie să fie vopsite.
„Am decorat, încondeiat un ou prin metoda ruperii cu șervețele. Pentru mine sărbătoarea de Paște este o sărbătoare minunată, în care Isus Hristos a venit pe Pământ și s-a răstignit pentru noi.”
„În Joia Mare se coc și cozonacii tradiționali și păscuțele. În unele localități în Joia Mare se vopsesc și ouăle.”
„Noi ne învățăm diferite tehnici și tradiții moldovenești, anume cu fibre vegetale. Neapărat în săptămâna aceasta, toate gospodinele își petrec în ie, dacă este posibil pentru fete să puie și o coroniță.”
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.