fbpx
10.6 C
Бэлць
miercuri, mai 8, 2024

/VIDEO/ Consătenii lui Ion Druță deplâng trecerea în neființă a marelui Scriitor. A lăsat testament să fie îngropat lângă Lumânarea Recunoștinței

Citește și:

„L-am așteptat toți anii aceștia, dar acum, cu mare regret, am înțeles că nu a fost să fie și nu o să mai vină Ion Druță la noi în sat.”

S-a lăsat liniște pe strada Ion Druță din satul Horodiște,  raionul Dondușeni.  Vestea despre trecerea în neființă a cutremurat nu doar întreaga comunitate literară, dar și pe toți consătenii marelui Scriitor. Moartea lui Druță o deplânge chiar și fântâna din localitate, construită la inițiativa dramaturgului. Scriitorul a lăsat testament să fie îngropat la Soroca lângă Lumânarea Recunoștinței.

La școala din satul Horodiște, este și un muzeu dedicat dramaturgului. Ion Druță a devenit una dintre cele mai semnificative figuri ale literaturii moldovenești și românești, cucerind inimile cititorilor din întreaga lume cu operele sale pline de sensibilitate și profunzime.

LILIA OPREA, Directoarea Gimnaziului „Vasile Gangal” din satul Horodiște, raionul Dondușeni: „În această școală a învățat și consăteanul nostru Ion Druță, este o școală veche care a fost construită prin anii 1918 și Druță elev fiind, a pășit pentru prima oară pragul școlii în această școală. Dumnealui a învățat în clasa în care iată se văd ferestrele acestea, dumnealui a învățat aici cât a fost copil până în clasa a 4-a.”

RAISA CIBOTARU, Învățătoare de clasele primare: „Copiii măcar că sunt mici, dar cu mare plăcere și mult gust studiază operele dumnealui. O excursie totdeauna facem la Biserica Albă, vizavi de casa dumnealui. Acesta este bisericii din opera lui Ion Druță și după renovare a fost vopsită în culoarea albă, care este descrisă în opera.”

Profesorii care activează acum în școală spun că le predau elevilor operele marelui scriitor, cu o deosebită plăcere și cu un sentiment de mândrie.

ADELINA SURU, Directoarea adjunct la Gimnaziul „Vasile Gangal”, satul Horodiște: „Copii studiază în clasa 8-a „Ultima lună de toamnă”, este o nuvelă scrisă de Ion Druță, în clasele liceale „Povara bunătății noastre” se studiază și din dramaturgia lui Ion Druță.”

MIHAELA CRIVOI, Profesoară la Gimnaziul „Vasile Gangal”, satul Horodiște, raionul Dondușeni: „Am avut fericita ocazie să-l cunosc pe acest deosebit, mare scriitor, am fost când s-a organizat 80 de ani când s-a organizat în Sala cu Orgă și noi am fost mai mulți consăteni, am organizat o șezătoare în cinstea dumnealui, la acea șezătoare a participat și dumnealui și nouă ne-a făcut o plăcere deosebită, sperăm că și dumnealui pe atunci.”

Druță a fost un maestru al cuvintelor, reușind să exploreze teme precum iubirea, identitatea națională și complexitatea umană în operele sale captivante.

EVA PUMNEA, Directoarea la Casa de Cultură din localitate: „Toată vremea, pentru adevăr, pentru dreptate. El nu se temea să spună în față adevărul, el tot ce gândea, spunea așa adevărul. El se interesa întotdeauna de soarta horodiștenilor.”

BORIS BURCATÎI, Primarul satului Horodiște, raionul Dondușeni: „Sunt nespus și regret de faptul că a decedat consăteanul nostru Ion Druță. Ion Druță a fost pentru noi un exemplu, un scriitor, o pildă care tindeam, care ne mândream și noi ca cetățenii satului Horodiște, deoarece a fost un scriitor renumit, a purtat faima nu numai la noi în țară, dar și în alte țări, a scris multe cărți.”

Raisa Filipciuc are 80 de ani și 50 i-a lucrat în școală ca profesoară de limba franceză. Femeia își amintește cu nostalgie, cum Ion Druță vizita careurile pe timpuri.

RAISA FILIPCIUC, locuitoarea satului Horodiște, raionul Dondușeni: „Venea la noi la careu la școală, povestea despre anii lui de școală care au fost aici, multe lucruri interesante el povestea pentru elevi. Eu țin minte câteva careuri care au fost făcute.”

Potrivit testamentului, dacă nu va fi posibilă repatrierea corpului neînsuflețit, Druță își roagă nepoata să îi incinereze trupul, iar cenușa să fie adusă la fel lângă Lumânarea Recunoștinței.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Republica Moldova nu s-a calificat în finala concursului Eurovision 2024

Natalia Barbu, reprezentanta Republicii Moldova, nu s-a calificat în finala concursului Eurovision Song Contest 2024. https://www.youtube.com/watch?v=evIoGkZXj2s Cel mai bun rezultat obţinut...

Demisii pe bandă rulantă la Curtea de Apel Chișinău

Cererile de demisie a mai multor judecători de la Curtea de Apel Chișinău au fost admise, astăzi, în cadrul ședinței...
  sursa: cursbnm.md