Deși prima interacțiune cu o instanță de judecată ar părea a fi dificilă pentru majoritatea oamenilor care nu au nicio tangență cu domeniul jurisprudenței, lucrurile se pot simplifica și deveni mult mai accesibile după consultarea Ghidului Practic pentru Justițiabili.
Ghidul te va ajuta să navighezi simplu prin lumea complexă a legilor și procedurilor judiciare. Fiecare capitol ilustrează situații în care ai putea ajunge, precum și explică pașii legali pe care îi poți urma pentru apărarea drepturilor tale în instanța de judecată.
Ghidul începe cu o introducere în terminologie. Mai exact, cine sunt cei care participă într-o ședință de judecată, care este rolul fiecărei participant, dar și care sunt etapele desfășurării unui proces de judecată.
De asemenea, din ghid poți afla ce este o cerere de chemare în judecată, taxa de stat sau o citație, care este funcția procurorului și a avocatului, sau cine este pârâtul și reclamantul într-un proces de judecată, cine este inculpatul, victima sau martorul.
Pentru a înțelege mai bine ce trebuie să faci pentru ați rezolva o problemă de natură juridică ghidul conține mai multe exemple relatate de autori în șase istorioare, care vin să explice cum trebuie să acționeze un justițiabil fie când i-a fost lezat un drept prevăzut de Codul Civil, sau ce faci atunci când ești implicat într-un proces de judecată și nu ai fost invitat la ședință. Tot aici, găsești informații despre cum poți apela după ajutor dacă nu ești de acord cu un act sau o decizie a unei autorități publice, ești victimă a unei infracțiuni sau în privința ta a fost întocmit un proces-verbal contravențional.
Pentru cei care vreau să afle mai multe informații la temele abordate, în ghid pot găsi o mulțime de coduri QR, care o dată scanate, îți oferă mai multe detalii și explicații.
Ghidul a fost elaborată cu sprijinul poporului american, în cadrul Proiectului USAID Moldova „Instanțe Judecătorești Model”.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram