Potrivit datelor oferite de Sam Altman, unul dintre creatorii ChatGPT, la sfârșitul anului 2024, peste 300 de milioane de persoane foloseau chatbot-ul săptămânal, adică 4% din oamenii de pe glob.
„Inteligența artificială poate picta tablouri, scrie cântece, genera conținut video și imagini. Imaginile cu fețe umane create de AI arată extrem de umane. Nu numai că par reale, dar unele dintre ele par a fi oameni pe care chiar ți-ar plăcea să îi cunoști. Totuși pentru a nu cădea pradă diverselor infracțiuni care se comit pe online sau a nu te lăsa manipulat ar fi bine să cunoști cum distingi conținutul creat de AI, de cel real.”
Cum recunoaștem imaginile și videoclipurile false create prin AI?
„Deși modelele AI au avansat mult, ele pot lăsa uneori mici erori vizibile, cum ar fi deformări în fundaluri, unghiuri nefirești sau inconsistențe în detaliile fine ale imaginii, cum ar fi texturi distorsionate, mâini cu prea multe degete sau ochi asimetrici.”
„Modelele AI nu sunt întotdeauna capabile să reproducă perfect iluminarea naturală sau umbrele. Aceste imagini pot avea zone cu iluminare prea uniformă sau umbre nefirești.”
„Totodată, astfel de imaginiau o rezoluție mai mică, unele detalii pot părea mai clare decât altele, iar marginea obiectelor poate fi neclară sau estompată, sau reflexii care nu sunt fizic corecte în apă sau oglinzi, care pot indica faptul că imaginea a fost generată.”
Cum verificăm autenticitatea?
„Dacă nu poți distinge cu ochiul liber o imagine creată de AI de una reală există instrumente și algoritmi specializați pentru a analiza meta datele imaginii și a detecta semnătura unui algoritm AI. Aceste instrumente pot căuta indicii în modul în care sunt generate pixeli sau în modificările subtile ale formatului de fișier. Este vorba despre Deepware Scanner – detectează deepfake-uri în videoclipuri și Google Reverse Image Search – verifică dacă o imagine a fost modificată sau folosită în alt context.”
Pericolul tehnologiei deepfake
„Un alt tip de conținut creat de AI, sunt deepfake-urile, adică generarea de imagini sau videoclipuri false, atât de realiste încât pot induce în eroare chiar și privirile cele mai atente.”
Cum funcționează?
„Deepfake poate fi folosit pentru a crea conținut falsificat, de exemplu:
Liderimondiali care par să spună lucruri pe care nu le-au declarat niciodată
Vedete plasate în contexte false, generând scandaluri și dezinformare.”
„Amintim că, în deepfakuri cu politicieni din Moldova au apărut des în campaniile electorale anterioare, unul dinte cele mai populare a fost cu Maia Sandu care și-ar anunța demisia a fost lansat în mediul online chiar înaintea alegerilor locale din Republica Moldova. În clipul trucat, președinta Moldovei este îmbrăcată ca și cum ar fi de religie musulmană și îi îndeamnă pe cetățeni să voteze cu un candidat pro rus.”
„Imaginile generate de AI pot fi folosite pentru a crea știri false sau pentru a manipula opiniile publicului. De exemplu, pot fi create imagini de la evenimente care nu s-au întâmplat niciodată sau pot fi distorsionate pentru a susține un anumit punct de vedere politic sau ideologic. Aceste imagini pot părea extrem de credibile și pot duce la răspândirea de informații eronate. Din acest considerent experții ne recomandă să învățăm să distingem realitatea, imagini degerate de inteligența artificială pentru a nu cădea pradă dezinformării.”
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.