fbpx
11 C
Бэлць
luni, aprilie 22, 2024

/VIDEO/ „Cuvântul este armă” VS „Plecați de la noi, rătăciților!”. Cât de toleranți sunt bălțenii față de comunitatea LGBT

Citește și:

Cuvântul este armă” sub acest slogan a început campania socială anuală a Centrului de Informații GENDERDOC-M. Activitățile au ca scop creșterea nivelului de toleranță și indulgență faţă de persoanele care au o orientare sexuală netradiţională. Părerile bălțenilor sunt împărțite. Dacă unii susțin aceste activități și sunt toleranți față de comunitatea LGBT din țara noastră, alții aruncă cuvinte acide în direcția lor, printre ei este și episcopul de Bălți și Fălești, Marchel.

„Minoritățile sexuale ne fac de rușine, ei trebuie să fie ignorați sau izolați, să li se dea un teritoriu aparte. Este un exemplu pentru alții că în baza acestei comunități se educă copii și tinerii noștrii. Ei trebuie izolați.

„Nu sunt nici pro, nici contra. Dar, totuși suntem o țară de creștini și nu e prea bine.”

„Eu sunt pentru LGBT, dar să nu fie public, fiindcă mulți oameni nu îi înțeleg pe membrii acestei comunitați și îi pot răni. Multe persoane atunci când întâlnesc astfel de reprezentanți intră în furie și nu se controlează.”

Cât despre organizarea Marșului Solidariții, și aici bălțenii s-au împărțit în mai multe tabere. Unii spun că aceste marșuri sunt foarte importante, alții sunt categoric împotrivă.

„Pentru ce oamenii trebuie să privescă un astfel de marș, este o propagandă și nu e normal. Nu sunt contra acestei comunități, dar să nu fie afișat totul așa public.”

„În Bălți acest marș să nu fie, nu avem nevoie. Chiar și în Chișinău cred că nu se va desfășura.”

„Eu consider asta o idee absolut corectă, întrucât în țara noastră sunt persoane care se includ în comunitate LGBT+ și în pofida faptului că Ion Ceban interzice astfel de evenimente, susțin organizarea acestui marș, fiind important pentru tinerii de astăzi.

Chiar dacă în municipiul Bălți nu a fost plănuit un Marș al Solidarității, Episcopul de Bălţi şi Făleşti Marchel a venit cu un îndemn către locuitorii municipiului să oprească desfășurarea marșului.

ÎMPS MARCHEL, Arhiepiscop de Bălţi şi Făleşti: „Stimați bălțeni, haideți cu toți împreună să le spunem „Plecți de la noi rătăciților!”

Prin campania „Cuvântul este armă”, Centrul de Informații, GENDERDOC-M, vrea să lanseze o discuție despre puterea cuvântului, despre cum cuvântul poate distruge vieți, dar și despre cum cuvântul poate construi o societate lipsită de ură.

„Marșurile Pride fac vizibile persoanele LGBT, ceea ce înseamnă că ele nu vor mai fi percepute ca fiind ceva străin sau abstract. Marșurile LGBT vizează drepturile omului, demnitatea și egalitatea umană. Marșurile oferă persoanelor LGBT încredere că există oameni care îi susțin.

Campania socială „Cuvântul este armă” se va desfășura în perioada 13 și 19 iunie și se va încheia cu Marșul Pride, în Chișinău. Primarul de capitalei, Ion Ceban a spus că nu va semna autorizația pentru desfășurarea acestei activități. Juriștii Promo LEX au declarat pentru mass-media că orice interzicere de a desfășura astfel de activități e ilegală, iar Republica Moldova are cel puțin trei condamnări la CEDO în acest sens.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cazul tinerei de la Orhei, găsită moartă: Procuratura a pornit un dosar penal. Cine va fi audiat

La 12 aprilie 2024, Inspectoratul de poliție Orhei a fost sesizat despre dispariția unei tinere de 19 ani, însărcinată...

Liceul Ștefan cel Mare din Bălți va fi eficientizat energetic în cadrul unui proiect guvernamental

Liceul Ștefan cel Mare din municipiul Bălți urmează a fi eficientizat energetic în cadrul proiectului „Rețeaua de școli model”....
  sursa: cursbnm.md