fbpx
25.8 C
Бэлць
joi, mai 23, 2024

/VIDEO/ Doliu pentru românii basarabeni. Se împlinesc 81 de ani de la primul val al deportărilor staliniste

Citește și:

Patru decenii de la primul val al deportărilor staliniste. Acum 81 de ani, aproape 33 de mii de români basarabeni au devenit victime ale regimului NKVD-ist. Pentru a ține memoria vie, astăzi 13 iunie, au fost depuse flori la monumentul din fața Gării de Nord, Bălți-Slobozia.

Mamele nășteau din picioare, oamenii își satisfăceau necesitățile direct în vagon, iar copiii mâncau doar pește sărat, fără un strop de apă. Asta este fața deportărilor staliniste transmisă de la bunici nepoților.

LUPU DIANA: „Astăzi cu părere de rău pentru noi este o zi de doliu aș spune așa, pentru că inclusiv ai mei buni străbuni, 11 copii și doi maturi au fost deportați. Deci pentru mine ca și pentru mulți alți basarabeni, români este o zi specială de durere.”

IONCUȚĂ NICOLAE, PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI VICTIMELOR DEPRESIUNELOR POLITICE: „Este o tragedie a națiunii noastre. Din spusele celor care au rămas, dumneavoastră să vă închipuiți într-un vagon încăpeau 100, 120 de oameni și ei trebuiau să-și satisfacă necesitățile biologice aici femeile trebuiau să nască aici, nu aveau cu ce alăpta copiii și mamele erau nevoite să arunce pruncii peste oberlihturile care erau. Eu m-am născut acolo, eu țin minte când în 57 după moartea lui Stalin noi ne-am întors.”

MIHAI VERHOVEȚCHI, președintele Asociației pentru Patrimoniul Cultural: „Pentru a nu fi repetate greșelile, este bine să cunoaștem istoria. Acest val de deportări a fost organizat de către doi criminali care răspundeau de listele care erau pregătite, este vorba despre primul secretar Iosif Mordoveț și Pavel Borodin.”

SERGIU BURLACU, consilier municipal: „Spre exemplu, din Bălți, dintre cele 3 000 au plecat peste 130 de vagoane, prin care, în condiții inumane au fost nimiciți, unii au ajuns a fi transportați în locurile îndepărtate de propriul său meleag. Doar menținând durerea neamului nostru nu vom permite să se repete astfel de tragice și dureroase clipe.”

Pentru a-i comemora pe toți cei care și-au pierdut viața, PS Antonie, Episcopul de Bălți al Mitropoliei Basarabiei a oficializat în această dimineață o slujbă de pomenire.

PS ANTONIE, Episcop de Bălți: „Au fost ridicați din acest spațiu, urcați în vagoane pentru vite și duși la distanțe mari de casă. Mulți dintre ei nici nu s-au întors. Fie că au rămas acolo, în Siberia de gheață, fie alții nu au rezistat din cauza bolilor. A fost o noapte neagră pentru noi.”

PENTRIȘOR IONEL DUMITRESCU, consulul general al României la Bălți: „A fost deportată crema societății românești din fostul Regat Unit al României, au fost deportați în Kazahstan și Siberia și nu s-au mai întors de acolo. Este o zi de tristețe pentru noi românii și este o zi pe care o vom comemora an de an.”

Mii de moldoveni au fost supuşi represiunilor în cele trei valuri de deportări din 1941, 1949 şi 1951, iar mulţi dintre ei nu s-au mai întors acasă. Deportările au fost organizate de biroul politic al Comitetului Central al Partidului Comunist al URSS.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Inginer cadastral din Elizaveta, reținut de CNA într-un dosar de trafic de influență

Un fost inginer cadastral de la primăria Elizaveta, municipiul Bălți, a fost reținut fiind suspectat de comiterea traficului de...

SUA critică decizia Spaniei, Irlandei şi Norvegiei de a recunoaşte Palestina ca stat

Casa Albă a dezaprobat, miercuri, decizia pe care Spania, Irlanda şi Norvegia au luat-o de a recunoaşte formal Palestina...
  sursa: cursbnm.md