fbpx
26.4 C
Бэлць
vineri, iunie 21, 2024

/VIDEO/ De 1 mai se lucrează! Locuitorii din nordul țării au „sărbătorit” Ziua Muncii în grădini și la deal

Citește și:

Dacă bugetarii s-au bucurat de o minivacanță la începutul lunii mai, de ziua muncii, locuitorii din sate au petrecut această zi în grădini. Oamenii spun că ziua muncii trebuie dedicată lucrului. Așa că în satul Putinești din raionul Florești oamenii au săpat, greblat și semănat.

VICTOR BRÂNZĂ, locuitor al satului Putinești, raionul Florești: „Acuma lucrăm, trebuie de pus în pământ, iaca cum. – Nu sărbătoriți acuma? Nu, nu, nu, înainte sărbătoream 1 mai, 9 mai era, ieșeam la paradă, dar acum nu vedeți ce se face.”

ION PODLESNIC, locuitor al satului Putinești, raionul Florești: „În zilele noastre de 1 mai este acasă, pe deal, cu pământurile. Am pus niște fasole în pământ, acasă, am răsad, am seră și bătaie că acela nu așteaptă, nu știe de sărbătoare, nu știe de nimic.”

Aceștia spun că pe timpuri, data de întâi mai era sărbătorită cu totul altfel

„Era mai vesel, mai multă lume, dar acum. – Cu ce vă ocupați înainte de 1 mai? Ieșeam la paradă, ieșeam la paradă. După 1 mai, când ne duceam la paradă, ne duceam la frigărui și făceam câte un grătar, ne găteam din timp, dar era și mai altfel, mai vesel, dar acum.”

„Se pornea parada de aici și se ducea până la pod, la calea ferată, prin sat, era frumos. – Dar acum ce faceți de 1 mai? – Da nu am făcut nimic, iaca vezi ce am făcut de 1 mai, iaca cum, aceasta e.”

Mătușa Iulia de 75 de ani, spune că pe timpuri ziua de 1 mai era mai frumoasă, cu cântece, dansuri, iar acum tinerii nu mai dau importanță acestei zile.

IULIA ZABICA, locuitoare a satului Putinești, raionul Florești: „Când eram la școală apoi umblam cu defilarea prin sat, era frumos, școlarii umblau, profesorii, tată lumea ne vedea, lumea se bucura, strigam ura pe drum, dar acum gata nu se organizează nimic, nu se face nimic, așa au venit vremurile, așa a venit timpurile ce să facem. Iaca eu astăzi mi-am chemat nepotul, mi-am pus fasole, am prășit o bucată de pământ acolo, am greblat, am chemat și niște buruiana îmi stropește, căci eu sunt cu inima bolnavă și nu pot da cu sapa și iaca așa pe lângă casă, ca bătrânica de 75 de ani, ce să fac așa a venit vremea, când eram mai tânără mă mai întorceam mai încetișor.”

În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago. Principala semnificație a acestei zile este reducerea normei orare zilnice de lucru.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Un copil din Ocnița, internat în stare gravă la spitalul din Bălți. A căzut dintr-un pom

Un copil de 9 ani s-a ales cu un traumatism abdominal după ce a căzut dintr-un copac. Totul s-a...

Tatăl lui Guguță a murit la 92 de ani. Spiridon Vangheli a trecut la cele veșnice

Spiridon Vangheli a murit la vârsta de 92 de ani, la o săptămână de la ziua lui de naștere,...
  sursa: cursbnm.md