fbpx
9.3 C
Бэлць
vineri, aprilie 26, 2024

/VIDEO/ De SF. Gheorghe ușile și ferestrele de la grajduri se ung cu usturoi. Ce tradiții se mai păstrează în nordul țării

Citește și:

Gheorghe, George, Gelu, Gicu sau Georgeta sunt numele care poartă o însemnătate deosebită în lumea creștinismului. Anual, pe 6 mai, se aduce omagiu celui care a fost Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. În satele din nordul țării oamenii respectă și acum tradițiile și obiceiurile acestei zile.

Iosif Bujor din satul Izvoare, raionul Florești respect cu strictețe tradițiile strămoșești. De 45 de ani, bărbatul sapă brazdă și o dă la păsări de Sf. Gheorghe.

IOSIF BUJOR, locuitorul s. Izvoare, r. Florești: „Noi de aseară am pus. Sfântul Gheorghe e azi, iar noi de aseară am tăiat brazda. Și în loc de brazdă unde am tăiat am pus oleacă de sare, o bucățică de pâine și olecuțică de apă. Așa e obiceiul.

Pe lângă faptul că este ocrotitor al oștirilor, se mai spune despre Sfântul Gheorghe că este și un protector al naturii și al animalelor. De aceea, în zi de sărbătoare, gospodinele împodobesc casele și anexele din ogradă cu crenguțe de salcie și brazde cu iarbă verde –  ca sa aibă roadă bogată și belșug tot anul. Tot în această zi, oile se dau la stână și se seamănă busuioc.

„Este mare sfânt, este sărbătoare, se pun brazde la poartă. 00:29 musca 00:36 Se sărbătorește, nu se lucrează.

„S-au dus la stână, azi le-am petrecut, la deal s-au dus. Până acum le-am ținut acasă, dar acum, dacă a ieșit iarba, le-am dus la deal, acolo facem stână.”

„Știm că dacă, de exemplu vedem o cioară în grâne și ea nu se vede, adică abia se vede, atunci va fi belșug în grâu.”

„Din bătrâni, din bunei, din părinți, de Sf. Gheorghe se semăna busuioc. Mă duc chiar acum să seamăn.”

Din străbuni se spune că de Sfântul Gheorghe, ușile și ferestrele de la grajduri se ung cu usturoi, iar vitele se afumă cu tămâie. De Sfântul Gheorghe se mai dă de pomană lapte, brânză și caș.

SILVIA NOVAC, locuitoarea s. Izvoare, r. Florești: „La Sf. Gheorghe se aduce brazdă, se sfințește iarba la biserică, iacă atămâiem cu tămâie pentru să ne ocolească spiritele rele și să fie animalele sănătoase.”

Potrivit clericilor, Sfântul Gheorghe este cel căruia sunt îndreptate cel mai des rugăciunile militarilor.

Parohul bisericii din Roșietici: „Sfântul Gheorghe este purtător al biruinței, dar totodată, este și un pilon al preuților militari. După cum vedeți, chiar și eu sunt un preot militar, care îmi duc meseria în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Totodată, astăzi, SF. Gheorghe, pentru noi creștinii este o mare bucurie pentru că el este cel care de fapt ajută la creșterea și înmulțirea ierbii.”

Sfântul Gheorghe a fost general roman de origine greacă și ofițer în Garda împăratului roman Dioclețian, care a fost condamnat la moarte pentru că nu a renunțat la credința creștină. În calitate de martir creștin, el a devenit mai târziu unul dintre cei mai venerați sfinți.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Grindina a făcut prăpăd în raionul Soroca. Locuitorii din Cureșnița, disperați

Grindina de ieri a stricat toate culturile din grădinile gospodarilor din Cureșnița, Soroca https://youtu.be/OKOOt6HaUi8 „Ea deja se va usca, o să...

Activitatea Guvernului în 2024, în nordul țării

Astăzi în studioul TV Nord îl avem pe Vladimir Rusu, șeful Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat cu...
  sursa: cursbnm.md