În anul 2022 au fost constatate 685,2 mii de contravenții, cu 55,9 mii mai multe comparativ cu anul 2021. Din numărul total al deciziilor luate asupra cauzelor contravenționale, în peste 97 la sută din cazuri au fost adoptate decizii de aplicare a sancțiunii contravenționale. În 0,4% din cazuri au fost luate decizii de a transmite cauzele organelor de drept, dat fiind faptul că în acțiunile contravențiilor se conținea elementele unei infracțiunii penale, iar în 1,9 % de cazuri procesul contravențional a fost încetat din alte motive. În medie la 1000 de locuitori au revenit 255 de decizii de aplicare a sancțiunii contravenționale.
Pe parcursul anului 2022 au fost aplicate următoarele sancțiuni contravenționale: 12,8 mii de avertismente, 649,9 mii de amenzi (cu 8,2% mai mult comparativ cu anul 2021) și 2,5 mii de sancțiuni au prevăzut munca neremunerată în folosul comunității.
Cele mai multe contravenții sunt constatate de către Ministerul Afacerilor Interne – 639,1 mii. Din totalul deciziilor de aplicare a sancțiunilor contravenționale, 92,6% au fost adoptate de către organele Ministerului Afacerilor Interne, 1,6 la sută de Serviciul Vamal, urmat de judecătoriile raionale şi municipale cu 1,3% din cazuri, de autoritățile administrative din subordinea Ministerului Finanțelor și Inspectoratul pentru Protecția Mediului.
Aproape fiecare a doua decizie de aplicare a sancțiunii contravenționale se referă la încălcările în domeniul circulației rutiere, adică 71,2% din total celor aplicate. Deciziile de aplicare a sancțiunilor pentru contravențiile ce atentează la ordinea publică și securitatea publică au constituit 10,2%, acestea majorându-se cu 14,5% comparativ cu anul 2021.
În topul deciziilor de aplicare a pedepsei au urmat cele adoptate pentru contravențiile ce afectează activitatea de întreprinzător, fiscalitatea, activitatea vamală și valorile mobiliare (5,1%), contravențiile ce atentează la sănătatea populației, sănătatea persoanei, starea sanitar-epidemiologică (3,5%, fiind în descreștere cu 63,2% comparativ cu anul 2021) și cele ce atentează la drepturile politice, de muncă și alte drepturi constituționale ale persoanei fizice (3,2%).
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.