fbpx
13.3 C
Бэлць
sâmbătă, aprilie 13, 2024

/VIDEO/ Distribuţia pe orizontală şi contorizarea individuală – soluţia problemelor termoficării centralizate

Citește și:

Fără probleme din cauza instalaţiilor învechite ale sistemului de încălzire a blocului şi costuri la vedere. De trei ani, locatarii de pe strada Ștefan cel Mare 3A din Bălți beneficiază de pe urma unui sistem de încălzire pe orizontală care le asigură nu doar confort termic, apa caldă la robinet, dar le oferă și posibilitatea de a-și regla consumul de energie termică, chiar dacă o primesc centralizat de la furnizorul de căldură.

MELECA SERGIU, locatar: „Un beneficiu mare este posibilitatea de reglare a energiei termice din apartament și fiecare proprietar de apartament are posibilitatea să-și reguleze după necesități. Aici este punctul individual termic, deja de aici se pornesc țevile prin apartamente, unde fiecare apartament își are contorul, atât pentru căldură, cât și pentru apă caldă.”

Chiar în primul sezon de încălzire, după ce în bloc a fost schimbat sistemul de distribuție a căldurii de pe vertical pe orizontal consumatorii au înregistrat economii.

„Dacă luam pe blocul locativ, consumul a scăzut cu 30%. Prima etapă a fost însăși schimbarea ușilor de la fiecare etaj, ca să păstrăm energia termică în bloc, a doua etapă a fost încălzirea pe orizontală și sperăm că a treia etapă mergem spre anveloparea blocului locativ.”

„Ne aranjează că putem controla temperatura camerei, în orice cameră punem temperatura pe care ne-o dorim.”

„Nu depindem de vecini, nici de etajele superioare, poți de sine stătător să aprinzi, să stingi  apa caldă, apa rece, să faci mai slabă temperatura, asta este mult mai bine, dar pierderile cum au fost, așa și aici sunt.”

Totuși pentru a reduce și mai mult consumul de energie termică în bloc, specialiștii spun că trebuie întreprinse și alte măsuri.

IGOR SAVIN, director tehnic, S.A CET-Nord: „La fiecare bloc trebuie efectuat un audit energetic, în cadrul auditului se identifică care sunt acele măsuri, necesare de realizat pentru a obține ca un bloc de locuit să fie eficient energetic. Desigur că este vorba despre anveloparea pereților, despre instalarea ușilor, geamurilor, despre izolarea țevilor, care mai sunt încă neizolate sau izolate necalitativ, despre izolarea subsolurilor.”

În blocurile în care energia termică este distribuită pe orizontal, consumul de căldură din apartamente este achita potrivit datelor de pe contorul individual, totuși fiecare locatar plătește suplimentar și pentru încălzirea locurilor de uz comun.

DANIELA IOXA, șefa secției relații cu consumatorii, S.A. CET-Nord: „Cât consumă, atâta achită. Suplimentar se calculează acea energie termică care se degajează în locurile de uz comun și este o diferență dintre contorul instalat în punctul termic individual și suma contoarelor individuale. Suplimentar cei acre beneficiază de sistemul de distribuție pe orizontală au și apa caldă, care la fel este facturată de către furnizorul de energie termică.”

În municipiul Bălți, în nouă blocuri a fost instalat sistemul de încălzire cu distribuție orizontală, iar în peste 170 de blocuri din oraș dispun de punctele termice individuale.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/METEO/ Cer noros, dar fără precipitații. Câte grade vor fi astăzi

Pentru astăzi, 13 aprilie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează cer noros pe întreg teritoriul țării. În Nord se așteaptă temperaturi...

Rusia vrea să reia discuțiile de pace cu Ucraina pe baza acordului eșuat din aprilie 2022, de la Istanbul

Regimul de la Kremlin ar vrea să reia negocierile de pace cu Ucraina pe baza acordului eșuat din martie-aprilie...
  sursa: cursbnm.md