fbpx
10.4 C
Бэлць
miercuri, aprilie 17, 2024

/VIDEO/ După mai bine de 10 ani de chin, gospodinele din 4 comune din Florești vor avea apă potabilă la robinet

Citește și:

Gospodării cu fântâni secate și instituții publice fără apă la robinet. Aceasta este realitatea în care trăiesc oamenii din satul Iliciovca, raionul Florești. După mai bine de 10 ani în care, femeile, pe umerii cărora, de cele mai dese ori, sunt treburile ca snice, erau nevoite să care butoaie cu apă din satele vecine, autoritățile locale au găsit o soluție. Mai mult, apeductul care va livra apă către această localitate, aprovizionează cu apă potabilă deja mai multe sate din raion.

Deși trăim timpuri în care progresul tehnologic a atins cote maxime, sute de puncte medicale din Republica Moldova nu dispun de apă curentă. Este și cazul instituției medicale din satul Iliciovca.

EVGHENIA ZLÂDNEA, soră medicală: „La noi apa se aduce la punctul medical, noi aducem apă de la fântână și o folosim ca apă tehnică. Iar apa potabilă ne-o livrează. Desigur că sper mult și îmi doresc, pentru că apa nu corespunde, aici este un punct medical, nu este o instituție în care poate fi folosită orice apă, ea trebuie să corespundă tuturor indicatorilor de calitate. De aceea vrem ca punctul medical să fie conectat la apeduct.”

Primarul comunei spune că după zeci de ani de așteptare localitatea ar putea fi conectată la apeductul Soroca – Bălți, deja în acest an.

VITALII TATARCIUC, primar s. Iliciovca: „Am luat inițiativa, pentru că cea mai mare problemă din regiune era în comuna mea, în ceea ce ține de consumul de apă, inițiativa să demarăm acest proiect. Am primit acordul tuturor primarilor care fac parte din proiectul nostru și am început a lucra asupra acestei probleme. La ziua de astăzi, dintre cele 380 de fântâni care sunt amplasate pe străzi, nu cele din ogrăzi, doar 30% din ele mai au apă.”

Apa potabilă lipsește și în satul Sevirova, care este la câțiva kilometri distanță de Iliciovca. Fântânile din localitate au secat, iar pentru a face rost de apă oamenii sunt nevoiți să sape altele, cu o adâncime de peste 20 de metri.  

MARIANA GOLUBCIUC, asistent social s. Sevirova: „Apa este de o calitate foarte scăzută, pentru că sunt foarte multe săruri, sunt foarte mulți nitrați. Datorită Consiliului Național de Dezvoltare Regională, datorită acestui proiect avem posibilitatea să avem acces permanent la apă. Nu-i așa de costisitor ca să ne conectăm deja apa în casă. La noi fântânile au vreo 25 de metri adâncime, ca să scoți o căldare vă dați seama, 25 de metri de apă să scoți din fântână, trebuie să depună o femeie efort. Știți că foarte mulți bărbați sunt plecați din țară, iar toată gospodăria este pe femei.”

Autoritățile locale dă asigurări că și comuna Sevirova va dispune de apă potabilă în curând.

UGENIU MOROȘAN, primar s. Sevirova: „Lumea este foarte bucuroasă, cea care trage în ogradă, iar din ogradă avem de tras la mașina de spălat, la boilere o să avem apă, foarte calitativ și suntem bucuroși tare, mulțumim.”

La Trifănești gospodinele deja se bucură, pentru că viața lor va deveni mult mai ușoară. Ana Scarlețchi va dispune de apă curentă în câteva săptămâni, după ce localitatea s-a conectat la apeductul Soroca – Bălți.

ANA SCALEȚCHI, locuitoarea satului Trifănești: „Noi femeile din satul Trifănești tare ne-am dorit să avem apă potabilă în casă. Noi cu apa am suferit, tot timpul am suferit cu apa și pentru noi  a fost foarte binevenit să ne conectăm. Foloseam filtre, calcarul se depunea pe aparatele casnice și ne era foarte, foarte greu. Pentru femeile de la sat este ideal apa aceasta potabilă care va fi pentru noi.”

De apă curentă se bucură și locuitorii din satul Izvoare. Ludmila Zeablițchi spune că de când are gospodăria conectată la apeduct, treburile casnice au devenit mult mai ușoare.

LUDMILA ZEABLIȚCHI, locuitoarea s.Izvoare: „Schimbarea este foarte binevenită, pentru că apa de la fântâna pe care am avut-o, am schimbat și boiler, am schimbat și ce a mai fost. Când s-a tras apa în sat, am tras cu toți vecinii odată. Ne-a fost foarte greu, pentru că noi am crescut un nepot de la băiat, fântână în ogradă nu aveam, ne duceam la vecini, căram apă în casă, apoi o căram afară.”

Lucrările de conectare la apeductul Soroca – Bălți a comunelor Iliciovca, Sevirova, Trifănești și Izvoare sunt efectuate în cadrul Proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca 2”, finanțat din Fondul Național de Dezvoltare Regională și implementat de Agenția de Dezvoltare Nord și Consiliului raional Florești. Valoarea totală a proiectului este de peste 35 de milioane de lei, iar după încheierea acestuia de apă potabilă vor beneficia peste 2200 de familii.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Moldovenii preferă produsele autohtone. R.M. a înregistrat o scădere a importurilor cu 7,5%

Moldovenii preferă tot mai mult produsele autohtone. Potrivit datelor Biroul Național de Statistică, importurile în Republica Moldova au înregistrat...

/VIDEO/ Biserica din lemn din satul Măcăreuca riscă să se prăbușească. Autoritățile nu au mijloace financiare

Biserica din lemn din satul Măcăreuca, are peste 230 de ani, iar ultima slujbă a fost ținută anii 90 https://youtu.be/B1bPDgzS3PA „Ați...
  sursa: cursbnm.md