fbpx
13 C
Бэлць
sâmbătă, mai 18, 2024

/VIDEO/ E perioada căpușelor. Ce putem face pentru a ne proteja

Citește și:

În această perioadă a anului, natura se trezește la viață, iar odată cu ea apar și temutele căpușe. Acestea pot fi o amenințare pentru sănătatea noastră și a animalelor de companie. Totuși, există mai multe metode eficiente prin care putem preveni și ne putem proteja împotriva acestor insecte.

 „Când se pleacă la vilă, trebuie să mergem cred în cizme, într-o încălțăminte anumită, ca să nu fim supuși riscului. Dar dacă se întâmplă ceva, te adresezi la policlinică. Cu autotratamentul nu trebuie să ne ocupăm.”

„Trebuie de adresat la medic, numai la medic, singur nu se poate, deoarece nu o să vă descurcați.”

„Unde este iarbă, pădure, oricum ele, fără să vrei, se anină. Dacă chiar și o vezi, trebuie foarte atent să o scoți, oare mai bine te adresezi la cineva specialist.”

Este important să facem verificări zilnice și să îndepărtăm rapid orice căpușă găsită, de preferat cu ajutorul unei pensete sau a unui extractor special. În caz ne necesitate este recomandată adresarea la un specialist.

STELA GOREA, medic infecționist: „O parte din căpușe, care se întâlnesc inclusiv pe teritoriul Republicii Moldova și a municipiului Bălți, sunt vectori transmițători de un microorganism care poate transmite o boală infecțioasă  cunoscută sub denumirea de borelioză sau boala lime. Ne fiind tratată la timp se poate croniciza și poate aduce un spectru mare de afecțiuni incluzând aparatul locomotor, sistemul muscular, articulațiile, sistemul nervos central și aparatul cardiovascular. Chiar nu se recomandă diferite metode care mai circulă acum în spațiul virtual să turnăm diferite substanțe chimice peste căpușă, nu, deoarece anume în acest moment căpușa ar putea elibera acel conținut infectat în organismul omului.”

Specialiștii recomandă să evităm zonele cu vegetație densă și să ne îmbrăcăm cu haine care să acopere cât mai mult din corp.

STELA GOREA, medic infecționist: „Dacă presupunem că totuși căpușa s-a aflat înțepată 24 de ore și mai mult, atunci e foarte bine venit un tratament profilactic cu antibiotic. Dar se face la prescripția medicului. La un interval de 3-30 de zile, o incubație destul de mare, apare primul simptom în caz dacă s-a produs infectarea cu acest agent care se numește borelia. Apare o pată roșie.”

Căpușele sunt cei mai mari acarieni, având o lungime de 2–30 mm, în funcție de specie și stadiu de viață.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Caz revoltător la un spital din România. Un pacient cu piciorul rupt a așteptat 10 zile să fie operat

Caz revoltător la spitalul din Slobozia. Un pacient care s-a internat cu piciorul rupt a așteptat 10 zile ca...

Prim-Ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu reprezentanții organizației Crucea Roșie

Sprijinul oferit de organizația Crucea Roșie persoanelor vulnerabile din Republica Moldova, inclusiv refugiaților, a fost discutat de prim-ministrul Dorin...
  sursa: cursbnm.md