fbpx
12.5 C
Бэлць
sâmbătă, aprilie 13, 2024

/VIDEO/ Educația sexuală în școală. Ce spun părinții: pro sau contra

Citește și:

Tot mai mulți părinți din nordul țării susțin ferm introducerea educației sexuale în curriculumul educațional. Ei argumentează că acest subiect este esențial pentru dezvoltarea sănătoasă a tinerilor și pentru prevenirea unor probleme grave de sănătate și sociale.

„Curiozitatea la dânșii e mare și ei încearcă înainte de a fi informați și de asta poate ar fi bine să fie o educație, într-adevăr din școală.”

„Ar trebui copiii să înțeleagă de mici ce înseamnă asta, ce trebuie, ce nu trebuie, nu e o părere rea de a fi introdusă asta în școală”.

Alții însă se opun vehement introducerii educației sexuale în școli, argumentând că acest lucru ar trebui să fie în responsabilitatea exclusivă a părinților.

„Nu ar trebui. – De ce? Copilul de mic trebuie să, iaca tata la băiat să-i lămurească iacă o să vie anii așa și așa, mama la fată să îi lămurească, că trebuie, da nu știu, copiii în ziua de azi, vă spun eu, acum cu internetul acesta și cu telefoanele mai multe prostii știu ca unul mare.”

„ Cred că educația trebuie să vie de acasă, de la părinți, nu cred că ar trebui în școală să fie așa o temă de discuție.”

„Doamne ferește. Omul cu timpul el crescând, dezvoltându-se el singur îi vine lui pe viață când și cu ce să se ocupe, da nu îi băga tu lui de pe acum, lui în școală nu îi spune ascultați de părinte, da îi artă cum se face sexul, de copil, ce vreți voi, asta e educație băieți? „

„Ministrul Educației și Cercetării recomandă managerilor de instituții să propună elevilor cursul opțional educație pentru sănătate, care conține informație și despre educația sexuală.”

DAN PERCIUN, Ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova: „Suntem în continuare în discuții, este despre posibilitatea extinderii cursului opțional de „educație pentru sănătate” la nivel de întreg a sistemului de învățământ, este o decizie asupra căruia continuăm să medităm. La această etapă, ziceam și anterior, el este disponibil ca disciplină opțională, sunt mai multe instituții de învățământ care-l oferă, am și vizitat una recent în Hîncești și îndemnul nostru către toate instituțiile de învățământ este să ofere acest curs pentru elevi.”

Aducem aminte că la începutul anului 2024, o fetiță de 11 ani a născut prin cezariană, după ce a fost violată de tatăl vitreg. În urma cazului, ministrul Educației a atras atenția publică, dar și a autorităților, asupra necesității unei educații mai bune în ceea ce privește sănătatea sexuală.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Rusia vrea să reia discuțiile de pace cu Ucraina pe baza acordului eșuat din aprilie 2022, de la Istanbul

Regimul de la Kremlin ar vrea să reia negocierile de pace cu Ucraina pe baza acordului eșuat din martie-aprilie...

/VIDEO/ Aproape 200 de asistenți sociali din Bălți nu și-au primit salariul pentru luna decembrie

Aproape 200 de asistenți sociali din municipiul Bălți nu și-au primit salariul pentru luna decembrie. Chiar dacă de la...
  sursa: cursbnm.md