fbpx
27.4 C
Бэлць
miercuri, iulie 17, 2024

/VIDEO/ Elevii din șase localități din nordul țării vor susține repetat un examen. Raionul Florești este în top

Citește și:

Elevii din opt gimnazii din țară, dintre care șase din nordul țării, vor susține repetat un examen, după ce Ministerul Educației și Cercetării a identificat, că în timpul acestuia, copiilor le-au fost oferite răspunsurile la test. Fotografiile cu răspunsuri au fost postate într-un grup de pe o rețea de socializare.    

DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova: „Am avut scurgeri de examene, din timpul examenului, poze cu examenul, poze cu rezolvările de la examen publicate pe grupuri de Telegram, noi monitorizăm aceste grupuri ca să fie clar pentru toată lumea. Directorii riscă demiterea din funcție, asistenții la examen riscă inclusiv demiterea din funcție. În cazul elevilor, testele care au fost identificate aceștia vor trebui să susțină repetat examenul de clasa a noua în cadrul sesiunii suplimentare.”

În raionul Florești au fost identificate patru gimnazii. Directoarea de la școala din satul Putinești, a refuzat să vorbească cu echipa TV Nord. Oamenii din localitate spun însă că elevii singuri trebuiau să scrie acest examen.

„Ei clar că nu trebuie fraudate, nu trebuie de copiat, trebuie cunoștința perfectă să fie apreciată. Las să-l dea, ce, e greu de a da un examen pentru un copil cu mintea perfectă, proaspăt acum, ce e greu de a da un examen, am dat și mai multe, așa că nu, nu, trebuie de dat cu cunoștința.”

„Dacă a făcut așa ceva, după fapte și răsplată, oarecum iese. Lasă să dea. El care are minte, are și fără copiat și cu copiat, da care nu are minte, nici așa, nici așa.”

O altă instituție vizată din raionul Florești este gimnaziul din Prajila. Oamenii de aici consideră că în ziua de azi, copiii sunt captivați de gadget-uri, iar învățătura e pe plan secund. 

„Nu ar trebui să fie așa ceva, ar trebui omul ca să facă…, să dea examenul cu succes cu mintea lui, asta e. Fiecare copil trebuie să învețe cu puterea lui. Nu-s capabili de ce, de atâta că mama și tata sunt plecați undeva și stau toți cu telefoane, cu iPhone numai în mână, și atât, el știe de telefon, el nu știe să învețe lecțiile.”

„Asta nu e învățătură în ziua de azi, părere cum am învățat eu, atunci și copiam și noi, da acum asta totul e pe computer, asta totul e cu bani. Eu mă uit, tot copilul se duce la școală pe scuter electric, pe care cu mașinile îi duc, toți cu mobilele în mână, merg înapoi oare seara, toți vorbesc niște prostii pe mobilele acelea că eu mă sperii, așa copii, așa sunt ei de învățați, de educați, asta nu e educație în ziua de azi.”

Președintele raionului Florești susține că încă nu a văzut probele, dar persoanele care se vor găsi vinovate vor fi sancționate.

VASILE TÎLTU, Președintele Raionului Florești: „Cazuri concrete, cu probe încă nu avem, eu am dat indicații ca să se ocupe de asta, nu avem nicio probă și Comisia Națională va lua măsuri și care or fi vinovați, o să fie trași la răspundere.”

Gimnaziile vizate în ancheta ministerului sunt din localitățile Putinești, Prajila, Ștefănești, Trifănești din raionul Florești, Hîjdieni din raionul Glodeni, Jevreni din raionul Criuleni, Cîrnățenii Noi din Căușeni și un gimnaziu din Cupcini, raionul Edineț.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Medvedev amenință cu un război mondial dacă Ucraina va adera la NATO

Fostul preşedinte al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a menționat că aderarea Ucrainei la forțele NATO ar însemna o declaraţie...

/VIDEO/ Seacă fântânile, lacurile și izvoarele din nordul țării. Cum se descurcă gospodarii și cum își apără culturile la Șofrîncani, Edineț

GABRIELA MOCANU, jurnalist TV Nord: „Temperaturile caniculare de +40 de grade, înregistrate în ultima perioadă, au provocat seceta. Oamenii...
  sursa: cursbnm.md