fbpx
1.5 C
Бэлць
luni, decembrie 4, 2023

/VIDEO/ Femeia bolnavă de cancer din Sevirova a decedat. Cum au reacționat autoritățile după ce cazul a ajuns în vizorul presei

Citește și:

Tatiana Timuș, mama celor patru copii din Sevirova, Florești a murit pe patul de spital. După ce s-a chinuit mai multe zile la rând din cauza durerilor provocate de metastaze, pe trei iulie, inima femeii a încetat să mai bată.

Tatiana în vârstă de 41 de ani, mamă a patru copii, a fost diagnosticată cu cancer, în fază terminală. Pentru că nu aveau ce să-i facă medicii au trimis-o acasă. Săptămâna trecută jurnaliștii TV Nord au găsit-o pe Tatiana zăcând la pat. Femeia se stinge încet, în chinuri groaznice, sub privirile copiilor minori.

După ce cazul a ajuns în vizorul presei Tatiana a fost internată de urgență în Spitalul Raional Florești.

Psihologii spun că felul în care este gestionată situația care presupune plecarea din viață a unei persoane dragi mai ales în cazul copiilor poate lăsa consecințe pe întreg restul vieții.

CORNELIA ADEOLA, Psiholog  – psihoterapeut: „Este important cum am mai spus copii să-și ia rămas bun, să cunoască care este ritualul acesta de rămas bun de la persoana apropiata. Ceia de ce noi trebuie să avem grijă ca copii nu neapărat să fie martori oculari a suferinței sau durerii prin care trece persoana apropiata pentru ca atunci ei se simt neputincioși și vinoveți și poartă vina pe tot parcursul vieții că nu au putut să facă nimic pentru părintele lor, persoana pe care ei o iubesc atât de multe.”

Cei care ar putea să-i ajute pe cei care și-au pierdut o persoană apropiată sunt psihologii aflați în serviciile statului, dar și asistenții sociali comunitari care pot forma echipe multidisciplinare pentru a interveni în asemenea cazuri. 

CORNELIA ADEOLA, Psiholog  – psihoterapeut: „În fiecare raion sunt centrele prietenoase tinerilor unde sunt psihologi care pot să discute cu copii, pe diverse teme, inclusiv pe tema pierderii unei persoane dragi, de asemenea în fiecare raion avem centrele de sănătate mentală, unde sunt psihologi care pot să discute la aceste subiecte, care e necesar să fie implicați în aceste situații, mai avem serviciul de psihopedagoci care tot pot fi implicați, doar că vorbim de celălalt părinte, dacă e cazul unei familii vulnerabile este asistentul social comunitar din localitate, care monitorizează familia și ar putea să convoace crearea unei echipe multidisciplinare și să acorde acesta asistentă pentru copii.”

În 2022, peste 10 mii de persoane din Republica Moldova au fost diagnosticate cu cancer. Sunt cu aproape 1300 de cazuri mai multe faţă de 2021. În 2023, bolile oncologice continuă să câştige teren şi, mai grav este faptul că printre cei diagnosticaţi sunt numeroşi tineri. 

Vezi și

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Un parc lăsat în paragină din orașul Cupcini ar putea deveni zonă de agrement, cu ajutorul Poloniei

Un parc de la marginea orașului Cupcini, care se află în paragină, ar putea fi renovat în următorii ani....

La Bălți se va desfășura workshopul „Calea către UE: progrese și oportunități pentru Republica Moldova”. Cum poți participa

Asociația pentru Politica Externă (APE) invită toți doritorii la workshopul „Calea către UE: progrese și oportunități pentru Republica Moldova”.  Data:...
  sursa: cursbnm.md