8.8 C
Бэлць
marți, aprilie 29, 2025

/VIDEO/ Femeile și securitatea. O forță nevalorificată într-un sistem masculinizat

Citește și:

LEONID DRAGUȘ, jurnalist TV Nord: „Deși femeile reprezintă jumătate din populația lumii, implicarea lor în domeniul securității rămâne semnificativ sub media globală. Într-o epocă marcată de conflicte complexe și amenințări hibride, vocea și perspectiva femeilor sunt cruciale, dar adesea ignorate, spun experții. În Republica Moldova și la nivel internațional, femeile continuă să lupte pentru un loc la masa deciziilor în sectorul de apărare, securitate cibernetică și diplomație preventivă. Elena Mârzac, expertă în domeniul securității atrage atenția asupra faptului că, implicarea activă a femeilor în politicile de apărare, ordine publică și prevenirea conflictelor ar aduce plusvaloare.”

ELENA MÂRZAC, expertă în comunicare și securitate: „Chiar dacă avem 40 de procente, femei în Parlament, este o cotă destul de ridicată. Totodată, avem rezultate notorii, dar avem și probleme. Ori, noi cunoaștem că, avem acest conflict transnistrean, nesoluționat, nu avem femei negociatoare, pentru că, femeile aduc o abordare diferită, ele sunt axate mai mult pe empatie, pe înțelegere, în găsirea unor soluții pașnice și plus, femeile vin cu un domeniu de diversitate.”

LEONID DRAGUȘ, jurnalist TV Nord: „Totodată, experta menționează și alte domenii în care rolul femeii este neglijat.”

- Advertisement -

ELENA MÂRZAC, expertă în comunicare și securitate: „Securitatea cibernetică și la domeniul de tehnologii, așa-numitul TIC, în care, la fel, avem puține femei în domeniu, fie că, iarăși, era considerat, pe plan internațional mai mult masculinizat, fetele mai puțin mergeau la studii în IT sau în tehnologiile avansate. Avem foarte puține femei în inginerie și construcții, iarăși, un domeniu considerat mai mult masculin. Dacă, am avea mai multe femei în domeniu proiectare, inginerie, la fel, abordarea va fi inclusiv din viziunea feminină.

LEONID DRAGUȘ, jurnalist TV Nord: „Pe parcursul istoriei, rolul femeii a fost larg evidențiat în mai multe conflicte armate.

Acordul din Vinerea Mare, în 1998. Femeile au influențat agenda negocierilor prin prioritizarea educației și incluziunii.

Războiul bosniac din 1992–1995 s-a încheiat cu Acordurile de la Dayton. Deși femeile nu au fost direct la masa negocierilor, organizații de femei, precum Medica Zenica, Zene Zenama și altele, au jucat un rol crucial în procesul de reconstrucție socială, susținând victimele violenței sexuale și lucrând la reconcilierea comunităților.

Kosovo în 1999 – organizația Kosova Women’s Network au influențat politicile post-conflict și au cerut includerea femeilor în procesele de decizie.”

Acordul din Vinerea Mare (1998) – femeile au fost prezente la negocieri

Războiul din Bosnia (1992–1995) – organizațiile de femei au sprijinit victimele violenței sexuale și reconcilierea

Kosovo (1999) – femeile au participat egal la reconstrucția post-conflict

Am vrut să vedem ce cred locuitorii din nordul țării despre implicare femeilor în sectoarele strategice. În timp ce unii zic că genul nu ar trebui să conteze, ci doar competența, alții consideră că femeile aduc „empatie” și „echilibru” în procesele de negociere.

„Desigur că, femeile aduc plusvaloare, eu consider că, femeile peste tot aduc plusvaloare, dar, în rezolvarea conflictelor, mai ales în cele politice, trebuie să fie o femeie înțeleaptă și implicată. Atunci, poate fi un rezultat. Repet, nu este important, bărbat sau femeie, este importantă calitatea și charisma.”

„Genul nu are însemnătate. Important este ca, persoana să identifice corect soluția, iată ce este cu adevărat esențial.”

„Femei se atârnă mult mai sever față de Securitate, față de bărbați, nu cred că, multe s-ar schimba. Eu cred că, este nevoie de femei pentru balanță, dintre bărbați femeie, eu cred că, toți ar trebui să participe la negocieri.”

„Singura chestie este că, aceste femei trebuie să fie absolut competente, nu putem să luăm domnișoare, doar după principiul egalității de gen, trebuie să menținem egalitatea.”

LEONID DRAGUȘ, jurnalist TV Nord: „Potrivit datelor Organizației Națiunilor Unite (ONU) în 2024, doar 19% dintre miniștrii apărării și 11% dintre șefii forțelor armate în lume erau femei. În Republica Moldova, femeile reprezintă aproximativ 21% din angajații Ministerului Apărării și mai puțin de 5% din funcțiile de comandă superioară.”

Totodată, statisticile arată că în Europa de Est, doar 17% dintre profesioniștii în securitate cibernetică sunt femei. Iar, în Moldova, femeile reprezintă sub 25% din totalul angajaților în IT și inginerie.

La nivel mondial 19% dintre miniștrii apărării erau femei 11% dintre șefii forțelor armate erau femei.

Sursa: UN Women – Women, Peace and Security 2023

În Republica Moldova 21% din angajații Ministerului Apărării erau femei 5% din funcțiile de comandă superioară deținute de femei

Sursă:  Platforma Națională pentru Egalitate de Gen, 2023

Domeniul IT și inginerie

Europa de Est – 17% sunt femei

Republica Moldova – sub 25% sunt femei

Sursa: BNS, 2023

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

18 secții de votare pentru românii din nordul Republicii Moldova, organizate de Consulatul General al României la Bălți

Românii din nordul Republicii Moldova vor avea la dispoziție 18 secții de votare pentru a-și exercita dreptul constituțional în...

Atac cu drone în Ucraina, în apropierea graniței cu România. Oamenii din Tulcea au primit mesaj RO-ALERT

Un mesaj RO-ALERT a fost transmis luni noaptea populației din județul Tulcea, având în vedere atacurile cu drone ale...
  sursa: cursbnm.md