fbpx
17.9 C
Бэлць
duminică, mai 5, 2024

/VIDEO/ Fermierii din nordul țării, disperați! Cheltuielile la hectar s-au mărit cu peste 30 la sută

Citește și:

Venituri mai mari, dar și cheltuieli mai mari. Vorbim despre fermierii din nordul țării care spun că deși au avut recoltă bună de cereale în acest an, nu au reușit să se bucure de un venit pe măsură din cauza scumpirii carburanților, a semințelor și a pieselor de schimb pentru utilajele agricole. 

Dacă anul trecut o tonă de motorină putea fi procurată, de la pompă, la prețul de 13550 de lei, anul acesta fermierii trebuie să scoată cu peste 30 la sută mai multe pentru aceiași cantitate de combustibil.

Ivan Zubic din satul Catranîc, Fălești gestionează peste 250 de hectare de teren arabil. Bărbatul spune că față de anul trecut cheltuielile la hectar s-au majorat semnificativ. Doar pentru motorină bărbatul spune că cheltuiește în sezon nu mai puțin de o mie de lei la hectar, cu aproape 400 de lei mai multe decât anul trecut.

„Anul trecut am cumpărat motorină. Combustibil la prețul de 9,50 de lei, pentru că luam tone, camioane cu combustibil. Și anul acesta l-am scris acum, la reducere pentru noi și acum la 16,70, am cumpărat motorină pentru anul acesta. Ei bine, cum nu va afecta prețurile produselor, prețurile pentru produsele noastre sunt aceleași, nu se schimbă și nu cresc”, a declarat Ivan Zubik, agricultor, satul Catranîc.

În acest an nu doar prețul la combustibili a crescut ci și a pieselor de schimb pentru utilajele agricole.

”Da, aș spune că nu doar prețul la motorină a crescut, vă voi da un exemplu de anul trecut. Am cumpărat cu 560 lei un lanț de cinci metri pentru o combină, anul acesta același lanț costă 1423 lei. Există o diferență, prețurile la piesele de schimb au crescut de aproape trei ori. Și nu numai că, în general îngrășăminte, produse chimice, pesticide, semințe, toate prețurile cresc, doar la produsele noastre nu cresc”, a spus Ivan Zubik, agricultor, satul Catranîc.

Fermierii moldoveni sunt îngrijorați. În opinia lor, dacă tendința în creștere se va menține, agricultura va deveni pur și simplu neprofitabilă.

„Pe mai mult 2 mii de hectare cresc buruieni. Mergem până la punctul în care câmpurile noastre vor rămâne în paragină și nu vom putea curăța nimic”, a declarat Ivan Zubik, agricultor, satul Catranîc.

„În aceste condiții, nu are niciun sens să faci agricultură, cu o astfel de creștere a costului combustibilului și a lubrifianților. Fermierii vor falimenta, împreună cu micii fermieri și liderii și cum altfel, ce alt ceva duce la sărăcirea Moldovei”, spune Nicolai Tugarov, fermier din comuna Egorovca, raionul Fălești.

De la începutul lunii septembrie, prețurile la combustibili au crescut simțitor. Un litru de benzină 95 s-a scumpit cu 1,20 lei, iar un litru de motorină cu doi lei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cinci accidente rutiere au fost înregistrate pe drumurile din țară în ultilmele 24 de ore

În ultimile 24 de ore, Ministerul Afacerilor Interne a recepționat aproximativ 3000 de apeluri de urgență, au fost semnalate...

Putin se pregătește să depună jurământul pentru încă șase ani ca președinte al Rusiei. Ce promisiuni a făcut

În doar două zile, Vladimir Putin va depune jurământul pentru încă șase ani ca președinte al Rusiei, scrie stirileprotv.ro Marți,...
  sursa: cursbnm.md