fbpx
29.2 C
Бэлць
joi, iulie 18, 2024

/VIDEO/ Forumul Seniorilor a adunat vârstnicii din 12 raioane din RM. Participanții au aprobat o rezoluție

Citește și:

Peste 40 de grupuri de inițiativă din 12 raioane din Republica Moldova și-au dat întâlnire la „Forumul Seniorilor – o platformă pentru schimbare”, organizat de Asociația Obștească „CASMED” în parteneriat cu Rețeaua Națională a Seniorilor Activi din Moldova. Vârstnicii au discutat despre provocările și oportunitățile pe care le au, dar și despre ce înseamnă integrarea europeană pentru țara noastră. Pe final participanții au aprobat o rezoluție prin care au solicitat autorităților implementarea unor măsuri menite să contribuie la îmbunătățirea calității vieții vârstnicilor din Republica Moldova, asigurându-le un trai decent, demn și incluziv.

 GALINA SPATARU, Președinta Rețelei Naționale a Seniorilor Activi din Moldova: „Acesta a fost un vis de acum 2 ani, de când am participat la un forum internațional din Bulgaria și am hotărât că este un prilej minunat de a ne uni, pentru promovarea îmbătrânirii active și sănătoase. Credem că dacă ne unim forțele vom putea apela la autoritățile superioare pentru a rezolva unele probleme ce vizează îmbunătățirea situației persoanelor în vârstă. Se spune că despre starea unei țări se judecă după felul cum sunt protejați copiii și persoanele în etate. Considerăm că merităm că îmbătrânim activ, frumos și sănătos. Suntem mândri că opiniile noastre încep să fie ascultate și ne simțim foarte bine când suntem utili.”

ALEXANDRA POSTOVAN, coordonatoarea grupului de inițiativă, or. Drochia: „Este foarte binevenit că există Rețeaua Națională a Seniorilor Activi din Moldova, care ne unește și ne adună, să fim o forță, ca să putem adopta o rezoluție, care ne privește pe noi seniorii.”

Participanții la Forum au adus în discuție succesele și inițiativele comunităților de seniori încurajând colaborarea și îmbunătățirea calității vieții pentru toate persoanele  în etate din Moldova. În cadrul evenimentului, seniorii au petrecut timpul activ participând la master-class-uri unde au putut învăța cum să confecționeze origami, măști tradiționale, păpuși sau să decoreze biscuiți.

MARCEL OSTROVSCHI, meșter: „Masca tradițională este confecționată pur ecologic, din hârtie, făină de grâu și apă. Folosesc vopsele naturale, acrilice. Vârstnicii, la momentul de față, au mai mult timp liber, pentru mânuțele lor care au trecut prin atâtea greutăți ale vieții, acest meșteșug nu va fi atât de greu.”

„Schimb de experiență facem între grupuri, între raioane, dar și învățăm ca să rămână o tradiție.”

„Ajungi la o vârstă când copiii pleacă care și unde, peste hotare, la învățat și vine un timp când te simți singuratic. Așa că acum de când sunt grupurile acestea suntem mai active.”

„Asta este o plăcere, la vârsta noastră ne vin diferite idei, pentru că viața merge alt fel. Ia uitați-vă ce frumusețe a făcut domnul.”

Proiectul „Abilitarea seniorilor și a comunităților din Moldova” se implementează în 19 localități din regiunea de nord a țării.

DOINA PETREANU, coordonatoare de proiect: „S-au  implicat în diverse activități de promovare a tradițiilor, de consolidare a dialogului inter generațional, desfășurarea unor ateliere de creație și digitalizarea vârstnicilor din zonele rurale. Ca un eveniment de încheiere a acestui proiect, am organizat evenimentul Forumul seniorilor – o platformă pentru schimbare. Un punct important în agenda de astăzi este adoptarea Rezoluției seniorilor.”

Seniorii și-au demonstrat entuziasmul și energia printr-un flash mob și o surpriză muzicală, promovând astfel îmbătrânirea activă, participarea și incluziunea socială a persoanelor în vârstă.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Problemele antreprenorilor în materie de transformare digitală. Programele oferite de ODA

În contextul unei economii globale tot mai dependente de tehnologie, întreprinderile mici și mijlocii din nordul țării se confruntă...

Încă un candidat independent la prezidențiale. Jurnalista Natalia Morari și-a anunțat intenția

Jurnalista Natalia Morari și-a anunțat intenția de a candida independent la alegerile prezidențiale din 20 octombrie. „Nu am urmărit...
  sursa: cursbnm.md