fbpx
11 C
Бэлць
luni, mai 6, 2024

/VIDEO/ Fructele autohtone devin tot mai întrebate pe piața externă. Care sunt perspectivele producerii caiselor în Moldova

Citește și:

Republica Moldova ar putea deveni un producător de caise important pe piața din UE. Interesul față de acest domeniu dar și tehnologiile moderne pe care le-ar putea implementa fermierii din țara noastră le-ar permite să obțină roadă de calitate care ar corespunde celor mai înalte standarde, spun specialiștii.

Maxim Burlacu din satul Zgurița, raionul Drochia și-a dorit din copilărie să facă agricultură. Acum când are 70 de hectare de livezi, dintre care 11 sunt cultivate cu caiși, bărbatul este mândru că reușește să producă fructe de calitate și să le realizeze pe piața externă.

„În agricultură sunt de mic copil, fiindcă părinții se ocupă cu agricultura, noi de la 10 ani suntem în câmpul muncii. După multe seminare și după multe ore făcute am hotărât să facem la ultimul nivel fiind că trebuie să ținem pasul și să ținem spatele pentru a ieși la o piață nouă. Anul acesta caisul deja la 80 de procente s-a acoperit cheltuială. Este foarte bine transportabil noi putem să-l depozităm foarte mult timp la noi în frigidere.”

Specialiștii susțin că Republica Moldova are un potențial enorm. Roada de caise obținută este calitativă și se aliniază standardelor Global GAB.

Andrei Cumpanici, specialist de siguranța alimentelor: „Când vorbim despre cerințele de calitate pentru caise, noi vorbim în primul rând despre forma acestor fructe, vorbim despre substanțele uscate, noi vorbim despre fermitatea acestor fructe și nu în ultimul timp vorbim despre calitatea cu siguranță se subînțelege inofensivitatea acestor produse. Producătorii se aliniază la cerințele de implementare a bunelor practici agricole în baza standardelor Global GAB, fiindcă fără aceste standarde și fără aceste cerințe de calitate și inofensivitate practic este imposibil ca să penetrăm pe aceste piețe.”

Samuele Caroli, expert de producere a caiselor din Italia: „Această livadă a fost înființată după toate cerințele și exigențele unei livezi corecte și s-au respectat toate normele agricole corecte. Este o livadă care e predestinată de a fi cultivată pe intensitate înaltă. Și respectiv s-a ales un sistem de formă de coroană în înălțime și nu în spațiul larg. Am câțiva ani de când vin în Moldova și am observat că aici sunt toate potențialele necesare ca Moldova să facă competitivitate la nivel European.”

Datorită USAID, care implementează în țara noastră proiectul „Agricultura Performantă în Moldova” agricultorii sunt instruiți și familiarizați cu tehnicile moderne de cultivare și îngrijire a livezii.

Andrei Lozan, specialist de producere a fructelor USAID: „Noi susținem toți agricultorii din Republica Moldova, sigur că este greu să îi atingi pe toți. Una dintre metodele de susținere este că vin experți, care vizitează diferiți agricultori și oferă anumită consultanță care este gratuită, achitată de proiect. De asemenea se fac seminare, se fac vizite de studiu în țările care sunt avansate în acest domeniu, cum este Franța, Italia.”

Peste 3% din suprafața totală a livezilor din Republica Moldova sunt plantate cu pomi de caisi. Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM) își propune să ajute producătorii agricoli să sporească competitivitatea produselor agricole autohtone cu valoare înaltă și să crească vânzările pe piața locală și internațională.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cinci accidente rutiere au fost înregistrate pe drumurile din țară în ultilmele 24 de ore

În ultimile 24 de ore, Ministerul Afacerilor Interne a recepționat aproximativ 3000 de apeluri de urgență, au fost semnalate...

Putin se pregătește să depună jurământul pentru încă șase ani ca președinte al Rusiei. Ce promisiuni a făcut

În doar două zile, Vladimir Putin va depune jurământul pentru încă șase ani ca președinte al Rusiei, scrie stirileprotv.ro Marți,...
  sursa: cursbnm.md