fbpx
10.4 C
Бэлць
miercuri, aprilie 17, 2024

/VIDEO/ Gospodarii din nordul țării așteaptă colindătorii. Peste satul Sofia s-a lăsat miros de colaci și crăciunei, proaspeți scoși din cuptor

Citește și:

Gospodinele din nordul țării păstrează cu sfințenie tradițiile și obiceiurile învățate din copilărie. Femeile au copt astăzi crăciuneii și colacii și sunt gata să primească colindătorii. Și pentru că fiecare gospodină are propria rețetă pentru a obține un aluat pufos, excepție nu este nici Tamara Burlacu, care coace crăciuneii după rețeta învățată de la bunica ei.

TAMARA BURLACU, Locuitoarea satului Sofia, raionul Drochia: „Cu Doamne ajută, începem să frământăm pânica, până a începe a frământa pune să înmuiam drojdia. Când ne pregătim de copt, trebuie să avem inimă bună și să fim veseli, deoarece și pâinea se primește gustoasă și bună. Am înmuiat făina și adăugăm drojdia și acuma frământăm. Acest aluat îl pregătim pentru sărbătorile de crăciun, nașterea Domnului, colăcei facem, crăciunei, întâi se face crăciunelul și se pune la icoană, pe urmă facem colăcei, și mari și în patru împletiți și mai mici.”

După ce a pregătit colacii și crăciuneii, gospodina spune că îi unge neapărat cu ou pentru ca aceștia să aibă o culoare mai frumoasă.

„Luăm pana și ungem, ei se rumenesc tare frumos cu ou și se primește o culoare argintie dacă îi dăm cu ou.”

„Punem colăceii la cuptor și îi lăsăm 20-25 de minute să se coacă.”

Tradiția de a coace în ajun de crăciun este transmisă din generație în generație, iar colindătorii mereu sunt întâmpinați cu dulciuri, fructe și copturi.

TAMARA BURLACU, Locuitoarea satului Sofia, raionul Drochia: „De nașterea Domnului și vin colindătorii, noi așteptăm cu mare bucurie să vină copiii să ne colinde și ieșim să le dăm, colăcel, dulciuri, merișor, câte două nuci și ieșim și le dăm la colindătorii.”

Crăciunelul este un colac împletit în forma cifrei opt neîncheiată. Tradițional primul crăciunel scos din cuptor se pune la icoană și se ține până la Sf. Gheorghe, iar după se scoate și se dă la animale pentru ca ele să fie sănătoase și mănoase anul împrejur.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Un ucrainean torturat de ruși cu electroșocuri a depus o plângere pentru crime de război în Argentina

Un ucrainean a depus o plângere penală la un tribunal din Argentina împotriva forțelor de ocupație ruse care l-au...

Moldovenii preferă produsele autohtone. R.M. a înregistrat o scădere a importurilor cu 7,5%

Moldovenii preferă tot mai mult produsele autohtone. Potrivit datelor Biroul Național de Statistică, importurile în Republica Moldova au înregistrat...
  sursa: cursbnm.md