fbpx
31.6 C
Бэлць
sâmbătă, iulie 20, 2024

/VIDEO/ Grinăuți a îmbrăcat straie de doliu. Satul de baștină al lui Guguță îl deplânge pe Spiridon Vangheli

Citește și:

Consătenii îl pomenesc doar de bine pe Spiridon Vangheli și îi mulțumesc pentru poveștile lăsate copiilor.

„El cuminte tare a fost pentru noi în sat, că dacă este de la noi din sat. Tare ne-am iubit unul cu altul. Tare bun om a fost. Prieteni noi am fost cu dânsul, tare bine trăiam cu dânsul. Concertări ne arăta, toate cele am făcut în sta, tare bine am trăit cu dânsul.”

„Am trăit bine în mahală, și buneii mei, și deja și părinții. Eu sunt mult mai tânăr și nu-l cunosc detaliat, dar după părinți, după bunei, s-au înțeles, au fost oameni de treabă la locul lor.”

„Foarte bun specialist, a lucrat și l-am stimat. Dumnezeu să-l ierte, iar noi să trăim și să-l pomenim.”

Mai multe instituții publice din satul Grinăuți îi poată numele marelui scriitor

VALENTINA LESCO, ex-bibliotecară, s.Grinăuți: „În primul rând este mândria satului nostru. Noi avem cu ce ne mândri. A scris atâtea opere pentru copii, el se consideră tatăl lui Guguță, asta a fost cea mai emerită carte a lui. Un om foarte bun, sociabil, trage la satul lui, se mândrește cu satul Grinăuți. Gimnaziu din sat îi poartă numele „Spiridon Vangheli”, grădinița de copii se numește „Guguță”, tot în cinstea marelui scriitor Spiridon Vangheli.”

Majoritatea eroilor din poveștile lui Spiridon Vangheli au fost inspirate din figurile consătenilor din Grinăuți.ALEXAN

DRA PRIPA, ex-profesoară, s.Grinăuți: „Eroii lui principali ceea ce-mi place mult: binele, frumosul, să fie om de omenie. Principalul erou Guguță și lângă dânsul nu lipsește Guguța, în multe lucrări, Ciuboțel și Titirică. Au fost luate din sufletul dumnealui, fiindcă noi am trăit nu departe, două case ne-a despărți.0 În toate lucrările sale el scrie, fiindcă eu îi cunosc toți vecinii, acolo în lucrările lui îs vecinii dumnealui, și Baba Gafie, și Moș Crețuleac și ceilalți. Iată și copiii lui persistă mult în cărțile sale, este Radu și Rodica. Eu țin minte prin 2002-2003 a venit cu multe cărți, ne-am salutat frumos, era foarte sociabil și Radu și Dumnealui. Datorită lui noi avem azi drumul central pavat cu asfalt.”

Un singur regret a mai avut scriitorul, casa părintească, care a fost înstrăinată de la familie și nu a fost transformată într-un muzeu.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Republica Moldova își menține poziția în Clasamentul FIFA. Pe ce loc ne aflăm

Republica Moldova își menține poziția în Clasamentul FIFA. Țara noastră rămâne pe locul 152, la fel ca și în luna...

Fost rector ASEM – în cursa pentru funcția de președinte. De ce partid e susținut

Partidul Social Democrat European (PSDE) îl înaintează și-l va susține în cursa pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie, pe...
  sursa: cursbnm.md