fbpx
32.5 C
Бэлць
marți, iulie 16, 2024

/VIDEO/ Locuitorii din Burlănești construiesc singuri o scenă de vară

Citește și:

O scenă de vară amenajată ca la carte, se construiește astăzi în comuna Burlănești din raionul Edineț. Acest lucru a devenit posibil, datorită implicării active a comunității și a grupului de inițiativă local, care are o colaborare fructuoasă cu autoritățile locale și susținuți de programul de capacitare EU4Accountability cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Lucrările sunt în toi, iar în câteva săptămâni aici se va juca un prim festival muzical regional.

SORINA PATAPII, educatoare Grădinița-Creșă Albinuța, Burlănești: „Ideea în fond a pornit de la necesitatea și de la lipsa de fapt a scenei la nivel de localitate, unde să poată să evalueze un grup mai mare de persoane. În anul acesta satul Burlănești va găzdui evenimentul raional: „Cântă de răsuna lunca”. Am încercat să implementăm un proiect la nivel de localitate, un proiect de voluntariat, care a fost implementat cu suportul grupului de inițiativă, dar și a oamenilor care au răspuns pozitiv la apelul nostru de a se implica.”

Costul proiectului este de peste 109 mii de lei. Echipa de implementare a reușit să obțină un grant în valoare de 50 de mii de lei, iar alte 59 de mii de lei au fost alocate din fondul APL-ului Burlănești.

SERGIU BALAMUTOVSCHI, primarul comunei Burlănești: „Partea a treia, resursele umane, care o să ne străduim cu ajutorul cetățenilor din sat, prin consolidare de capacități, de forță de muncă, specialiști, ajutor, bătrâni, să ne stăruim în comun, adică localitatea să o strângem în centrul localității, nu pe mahala sau pe zone, dar cu ajutorul cetățenilor să vedem că un lucru pentru viitorul copiilor și cetățenilor noștri, adică o scenă de vară pentru copii, să fie făcut cu mâinile cetățeanului, să îl doară de munca depusă, să-l păstreze.”

VASILE BĂRBĂU, șeful Centrului Cultural Burlănești: „Am decis ca să fiu în calitate de voluntar, nu avem unde găzdui colective care vin la festivaluri, și cu suportul personal vreau să îndemn și pe alții ca să lucrăm și să ridicăm scena. Nu este greu, dar trebuie să ai voință și plăcere, dar și dorința ca să mergi și să muncești, ca nimeni să nu fie remunerat.”

VASILE ROȘCA, paznic la grădiniță: „Socot că e bine pentru sat, pentru toți noi. Să faci un lucru bun, cui nu-i bine să îl facem?”

În timp ce bărbații s-au antrenat în procesul construcțiilor, gospodinele au avut grijă să gătească pentru ei bucate delicioase la prânz.

LUCIA GHERAS, lidera grupului de inițiativă: „Bineînțeles că și noi am găsit de cuviință ca să ne implicăm și noi activ cu ceea ce putem, și iată astăzi am pregătit împreună cu colega am pregătit o masă pentru oamenii care lucrează astăzi aici, cu o gustărică, cu un Sandwich, cu o cafea, o sticlă de apă.”

DOINA COCOȚĂ, bibliotecară com. Burlănești: „Simt lucrul acesta, pentru că se face la noi pe teritoriu un lucru foarte bun pentru viitor, scena de vară. E ceva inedit în jurul localităților noastre, totodată simt de a fi alături de acești oameni, pentru a-i ajuta câtuși de puțin.”

Grupul de inițiativă din localitate numără 12 persoane și a fost constituit în anul 2019. Pentru a-și consolida echipa și cunoștințele, membrii grupului de inițiativă, alături de angajații sectorului public, au participat la instruiri în cadrul programului de capacitare a societății civile EU4Accountability.

INGA SAVCA, trainer: „Iată ideea aceasta: maxim 100 de cuvinte, maxim 200 de cuvinte. Deci, trebuie să fiți atât de concreți în ceea ce spuneți și atât de argumentat încât în 100 de cuvinte să reușești să argumentați că anume acest proiect el corespunde la măsura respectivă sau în 200 de cuvinte să descrii proiectul în general.”

În următoarea etapă, în localitate va fi întemeiată o asociație neguvernamentală, iar grupul de inițiativă planifică să aplice cunoștințele obținute în scrierea proiectelor și a atragerilor de fonduri, pentru a soluționa problemele stringente din localitate. În comuna Burlănești din raionul Edineț locuiesc aproape două mii de persoane.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Accesul la semnătura electronică calificată va fi facilitat

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) și Agenția Servicii Publice (ASP) extind metodele de obținere a dispozitivelor de...

/METEO/ Maxime de +40 de grade. Cum va fi vremea astăzi, 16 iulie

Meteorologii prognozează pentru ziua de astăzi, 16 iulie 2024, maxime de până la +40 de grade. Noaptea mercurul în...
  sursa: cursbnm.md