fbpx
13.1 C
Бэлць
duminică, aprilie 14, 2024

/VIDEO/ Groapa de gunoi de la periferia orașului Edineț continuă să ardă. Poliția a inițiat o anchetă

Citește și:

Situația de la groapa de gunoi din Edineț nu s-a schimbat radical după ce săptămâna trecută a intrat în vizorul presei. Oamenii spun că gunoiștea arde în continuare, iar aerul poluat din zonă le-a transformat viața în coșmar. Poliția a inițiat o anchetă.

„Greu de respirat, aerul nu-i acela și tot asta se duce în atmosferă. Asta nu este de anul acesta, sunt ani de zile de când arde. Este dificil desigur, dar nu avem încotro, pentru că deocamdată nu s-a rezolvat nimic. Tot timpul se întâmplă atunci când este vara, este cald, soarele își fac e a lui și tot timpul ia foc, nimeni nu face asta intenționat.”

Soții Vendereu își au casa la doar câteva sute de metri de gunoiște. Potrivit lor aerul poluat le afectează grav sănătatea.

MARIA VENDEREU, locuitoare or. Edineț: „Iată îi astupat și nasul și gura și gâtul, tot, de la mirosul acesta. Este tare greu. Dar cât și au mai scris, nimeni nu ia nicio măsură. A ars toată vremea, acum a ars mai tare pentru că a fost nevoia asta și au adus aici crengi. E ceva strașnic. Iată se duce tractorul, acuș dă pese scântei și iar din nou se aprinde și toată vremea arde. Când arde mai tare, în casă un miros, o putoare, este greu de stat și în casă, de respirat.”

PETRU VENDEREU, locuitor or. Edineț: „Am două săptămâni de când sunt în spital, cu infarct, dar de ce, tot de la gunoiște. Eu orice miros nu-l simt, deja ii astupat totul. Dacă a căzut așa să trăim. Dimineață mă trezesc, aici avem o râpă, nu se vedea nimic, totul era fum.”

Primarului orașului dă vina pe oponenții politici care ar fi incendiat gunoiștea. Potrivit lui pentru a evita o altă incendiere, în zonă au fost instalate camere de supraveghere.

CONSTANTIN COJOCARU, primar mun. Edineț: „S-a aprins brusc pentru că au aprins-o răufăcătorii. Trei zile noi am udat, într-o zi cinci, într-o zi douăsprezece și într-o zi patru mașini de apă. Dacă 21 de mașini de apă am udat, am mușuroit, am reușit să luăm un tractor și am mușuroit și am pus camere video pe stâlp ca să prindă cât este posibil relele intenții. Pentru orice eventualitate iată ce întreprindem, avem o mașină, o cisternă la Gospodăria comunală, o cisternă avem la Apă Canal și una o împrumutăm de la primăria Cupcini.”

Inspectorii de mediu au ieșit la fața locului. Potrivit lor materialele cauzei au fost transmise poliției, pentru ca cei care au incendiat gunoiștea să fie identificați.

ANDRIAN ROTARI, inspector principal, Inspecţia pentru Protecţia Mediului Edineţ: „Atunci au fost imediat stinse, apoi din nou pe 14 au fost incendiate de către persoane necunoscute. Cazuril au fost documentate, au fost transmise materialele pentru depistarea persoanelor vinovate către poliție. Totodată, primăria Edineț, care este proprietarul terenului dat, a primit prescripții obligatorii ce țin de asigurarea pazei acestui obiect.”

În raionul Edineţ sunt 38 de gunoişti explotate cu suprafaţă totală de 49,85 ha. 36 de gunoiști sunt gestionate de APL, iar 2 de Întreprinderi Municipale.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ Noi așezări de tip cenușar din epoca bronzului, descoperite în raionul Soroca

Noi așezări de tip cenușar au fost descoperite la doi kilometri de localitatea Căinarii Vechi din raionul Soroca. Potrivit...

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să-i declare

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să îi declare. Incidentul a fost înregistrat...
  sursa: cursbnm.md