fbpx
13.6 C
Бэлць
miercuri, aprilie 24, 2024

/VIDEO/ Un nou protest al patentarilor, la Bălți. Aceștia cer întâlnire cu ministrul Alaiba

Citește și:

Comercianții din Bălți se opun prevederilor noii legi care îi obligă să procure și să activeze în baza aparatului de marcat. Aceștia cer întâlnire cu Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, pentru a negocia revenirea la forma veche de activitate.

„Pe noi nu ne aranjează așa ceva. – De ce? – Uitați-vă, eu sunt în cârjă, stau la piață în cârjă să fac o copeică să mănânc, da ei li copeica aceasta vor să neo ia din buzunar. Nu avem posibilitatea să plătim așa bani pentru aparatul de casă.”

„Noi suntem bătrâni, dar sunt și tineri care lucrează cu patentă, nu avem condiții pentru a ne pune aparate de marcaj. Veniți și vedeți la piața Baidukov, ne curge apa în gherete, stăm în băltoace, care aparat de casă.”

„Eu lucrez, plătesc locul 2.000 de lei, am plătit 38 de ani patentă, de 28 de ani sunt la piață și plăteam fondul social, nici un adaus nu am avut, cum să trăiesc? Da acum aparat de marcaj, voi introduce ceva greșit și voi fi amendată cu 20 de mii de lei.”

La protestul patentarilor a venit și primarul de Bălți, Nicolai Grigorișin. Acesta s-a dat în spectacol și nu i-a permis șefului Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat să le explice oamenilor de ce e nevoie să aibă aparate de marcat.

NICOLAI GRIGORIȘIN, primarul municipiului Bălți: „Aici se află șeful Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat, care este de partea lor, pus de PAS, care candidează la funcția de primar aici la noi, el dorește să explice situația, dar noi cuvântul nu-i oferim, cerem scuze. Grigorișin, tu nu te temi? – Eu răspund, eu nu mă tem, dar ei au rugat să vă transmit și vouă că până pe 31 august cine nu va cumpăra aparat de casă, atunci returnarea banilor nu va fi. Eu de voi niciodată nu m-am temut și nici nu o să mă tem.”

Potrivit reprezentanților guvernului noua lege este una necesară și echitabilă.

VLADIMIR RUSU, Șef al Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat: „Care a fost poziția ministerului, noi trebuie să luptăm cu persoanele care vând cu o sumă de milioane în cadrul piețelor, nu sărmanii pensionari care vând pentru existența sa. Da că să luptăm cu aceste persoane care vând de milioane, care să plătească impozit corespunzător ca să putem să dăm la pensionari aceste pensii, am pus o formalitate, toți absolut să bată prin aparatul de casă. Ceea ce nu este atât de problematic în comparație cu milioanele care le pierde statul, prin vânzările cu patentă de 200 de lei.”

Aducem aminte că din 1 iulie comercianții nu mai pot activa în bază de patentă. Aceștia sunt obligați să treacă la forma de activitate de antreprenor independent. Anterior, ministrul a menționat că legea este egală pentru toți și mai degrabă sau mai târziu, comercianții vor trebui să se conformeze noilor prevederi.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Serviciul Hidrometeorologic de Stat explică fenomenul neobișnuit influențat de praful saharian

Începând cu noaptea de 24.04.2024 și cu menținerea zilei de astăzi, suntem martori la un fenomen meteorologic mai neobișnuit,...

Parcul central din municpiul Bălți îi va purta numele lui Mihai Volontir

Parcul central din municpiul Bălți va purta numele lui Mihai Volontir. Decizia fost votată astăzi la ședința consiliului. Pentru...
  sursa: cursbnm.md