fbpx
13.7 C
Бэлць
miercuri, mai 22, 2024

/VIDEO/ În 2022, veniturile deputatului Boris Marcoci au crescut cu aproape 700.000 de lei. Vezi ce proprietăți și-a mai procurat anul trecut

Citește și:

Deputatul PAS Boris Marcoci, care este și președintele Organizației Teritoriale din Bălți a partidului a declarat venituri generoase pentru anul 2022. Mai mult, în acest an de criză acesta s-a ales cu o vilă și mai multe terenuri în această perioadă.  

În anul 2022, deputatul și soția acestuia au înregistrat venituri de 3 milioane 325 de mii de lei din salariul de deputat, indemnizații și dividende,  cu aproape 700.000 mii de lei mai mult decât în anul 2021. Anul trecut deputatul a făcut 2 achiziții în sumă totală de 90.000 de euro. Este vorba despre un teren intravilan de aproximativ 800 de metri pătrați care potrivit datelor incluse în declarație l-a costat 23.550 mii de euro. A doua achiziție este o vilă cu o suprafață de 154 metri pătrați, care potrivit declarație de avere valorează 66.450 de mii de euro.

Deputatul are în total 2 case de locuit: una a primit-o drept moștenire de la părinți și să află în satul Glinjeni, raionul Fălești și o casă cu o suprafață 137 de metri pătrați situată în sectorul rezidențial „Câmpul Minunilor” din Bălți. La fel deputatul a declarat un apartament cu o suprafață de 76 de metri pătrați, dar și vila pe care și-a procurat-o în 2022. Valoarea totală a acestor bunuri imobile a fost estimată de Boris Marcoci la suma de 3 milioane de lei.

Potrivit agenților imobiliari valoarea de piață este, însă, mult mai mare. Doar casa de 137 de metri pătrați situată în sectorul rezidențial „Câmpul Minunilor”, în care deputatul locuiește cu soția sa, potrivit agenților imobiliari, costă între 160 și 180 de mii de euro, adică peste 3 milioane de lei.

CONSTANTIN COJOCARU, agent imobiliar: „Desigur e clar că imobilul este conectat la toate rețelele. Din fotografie se vede că e puțin teren, nu se vede o grădină. Pot să zic cu încredere că imobilul costă la ziua de azi între 160 -180 de mii de euro. Se consideră o regiune rezidențială, cu imobile scumpe și e considerat prestigios să ai casă în acea regiune.”

În declarația deputatului acest imobil figurează cu o valoarea cadastrală 1,5 milioane de lei, în timp ce Boris Marcoci a estimat-o la suma doar 700 de mii de lei.

BORIS MARCOCI, Deputat PAS: „Casa este făcută în 94, trebuie să vă gândiți oleacă și acei care se gândesc tot, acesta este prețul care nu noi îl punem prețul, în 94 dacă pun la prețul de astăzi ea costă 230 de mii, dar noi nu am pus-o 230 de mii, noi am pus așa, nu-i un milion jumate, dar este un milion jumate noi de vreo 3 ani deja dăm în declarații.”

Din categoria terenuri, deputatul deține un extravilan, 3 intravilane și 5 terenuri agricole, valoarea cadastrală declarată fiind de 26.000 mii de lei.

Marcoci mai declară un bolid de lux, de marca Mercedes Benz, anul fabricației în 2019 și procurat de acesta în 2021. Valoarea declarată a bunului este de 758.347 mii de lei, adică 38.000 mii de euro.

Potrivit site-urilor de vânzări, un asemenea bolid costă astăzi în jur de 65 de mii de euro.

Deputatul recunoaște, însă, că automobilul fabricat în 2019 a fost procurat în același an pe numele companiei pe care a fondat-o și o conducea în acel moment. Iar doi ani mai târziu a procurat-o de la propria firmă cu 38.000 de euro, adică cu o suma de aproape două ori mai mică decât prețul ei inițială. În declarația de avere Marcoci a indicat valoarea contabilă a bunului, calculată în funcție de gradul de uzură. 

BORIS MARCOCI, Deputat PAS: „Mașina a fost cumpărată pe firmă, a fost cumpărată în anul 2019 și de la firmă eu am cumpărat-o în 2021, cât a fost prețul sfârșit în contabilitate cu atâta am cumpărat.”

Conform legii 39, legea despre statutul deputatului în parlament, deputații nu pot deține afaceri s-au să fie salariați în alte companii, inclusiv cele străine. Așa că din 2021, Boris Marcoci, nu mai este pe acte administratorul companiei Marsharcon SRL. Pentru anul 2022 deputatul a declarat în calitate de venituri doar  dividende de la această companie unde el și cu soția sa sunt unicii fondatori.

Totodată, deputatul deține o cotă de 50% la o companie „Marsharcon Bacău” din Bacău, România, doar că nu a declarat nici în 2022 și nici un an mai târziu nici un venit din activitatea acelei companii. Deși compania a fost fondată în 2007, deputatul o declară pentru prima dată abia în 2020. Cifra de afaceri a acestei companii în 2021 a fost de 496 792 de roni, adică aproape 2 milioane de lei.

BORIS MARCOCI, Deputat PAS: „Firma mea, noi suntem acolo 2 oameni, suntem eu am 50% și 50% are ginerele, el se ocupă cu drumurile cred, nu știu cu ce se ocupă precis, face variantă albă la drumuri. Eu nu am acolo, pur și simplu 50%, fiind-că fiica nu a vrut ea și a pus-o pe mine 50%. Firma a fost dacă nu mă greșesc în 2020. – Deschisă? – Da. – Și atunci ați declarat-o dumneavoastră? – Da, 2020 sau 2021 eu am declarat-o deja, 2007 a fost a lui și a fost altă denumire cu totul, denumirea Marsharcon nu putea să fie din 2007 că fiica mea s-a căsătorit în 2019.”

Dacă din activitatea firmei din România deputatul declară că nu are venituri și nici nu prea știe cu ce se ocupă pentru că e administrată de ginerele lui, atunci compania din Moldova a familiei deputat PAS „Marsharcon” SRL este abonată la banii publici. Presa a scris anterior că, începând cu anul 2013 și până în iunie 2021 contracte în valoare de aproximativ 36 de milioane de lei. Cel mai mare contract, conform datelor publicate pe portalul Agenției Achiziții Publice, a fost obținut în mai 2020 de la Primăria Bălți – 12,7 milioane de lei pentru „reparația capitală a carosabilului din str. Conev”. Majoritatea contractelor publice ale companiei au fost semnate cu Primăria mun. Bălți.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Atenție dacă ați cumpărat așa ciuperci. ANSA retrage din comerț un lot marca Lux Menu

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunțat astăzi retragerea din comerț a unui lot de ciuperci conservate marca...

/FOTO/ Cinci spitale raionale din țară dotate cu panouri fotovoltaice. Două sunt din nordul țării

Astăzi, la Spitalul raional Orhei, a avut loc inaugurarea panourilor fotovoltaice pentru cinci instituții medico-sanitare publice din țară. De...
  sursa: cursbnm.md