fbpx
14.7 C
Бэлць
sâmbătă, mai 11, 2024

/VIDEO/ În bordeiele de la nord mai arde încă focul. În satul Țîra au mai rămas doar 15 bășcuțe locuibile

Citește și:

De e ger sau de e arșiță, bășcuțele de la Țîra sunt numai bune pentru a te adăposti. În camerele mici, dar spațioase, de încape și o oaste de copiii, au crescut cel puțin câte cinci generații. Familia Popovschi a moștenit bășcuța de la părinți. Chiar dacă nu mai locuiesc în ea, bordeiul din ograda lor este locul unde s-au adunat toate amintirile, cele mai frumoase povești și rugăciuni, pe care le spuneau înainte de somn.

OLGA POPOVSCHI, locuitoarea satului Țîra, raionul Florești: „Când părinții soțului meu au cumpărat acest loc de casă, era numai această bășcuță, un beci și un sarai pentru animale. Au născut trei copii, pe toți i-au crescut aici pe lejanca asta. Când vine primăvara noi o văruim, așezăm totul la loc, ca să menținem totul în ordine, să fie curat. În această bașcă este și cuptor de copt, unde preparăm bucate la o sărbătoare. Aici facem totul ce este necesar, când este vara, este foarte răcoare, când este iarna, e cald. Coacem pâine, plăcinte, dăm sarmalele, când vine hramul satului. Această icoană pentru noi este totul, fiindcă este de la părinții soțului meu. Această bășcuță niciodată în viață nu va fi demolată, fiindcă ea pentru noi este ceva sfânt, o amintire de la părinții părinților noștri, este făcută din moși-strămoși, are undeva la vreo 500 de ani.”

Tudor Popovschi este cel care s-a născut și a crescut împreună cu frații și mama în această bășcuță.

TUDOR POPOVSCHI, locuitorul satului Țîra, raionul Florești: „Oamenii se adăposteau, când bătea vântul deasupra șuiera, dar ei stăteau la dos. De asta au săpat aceste bordeie TAIE, ei se adăposteau, nu înghețau de frig, vara răcoare, iarna era cald. Îmi aduc aminte că ne suiam pe aici cu fratele și ieșeam de acolo, ne jucam de-a „nijatca”. La culcat, doi pe lijancă, doi pe cuptor, mama cu cel mai mic dormea pe lijancă, restul pe cuptor acolo. Aici am crescut.”

Iar bășcuța Mariei Fiodorovici este un adevărat muzeu al familiei, aici sunt adunate fotografii cu oameni dragi, covoare țesute, iar la locul de cinste, stă icoana.

MARIA FIODOROVICI, locuitoarea satului Țîra, raionul Florești: „Șapte-opt ani am crescut copiii aici, după care am trecut în casă că eram mari, mai mulți și nu încăpeam aici, dar tare bine, vara este răcoare, iarna nu merge mult foc. Aici s-a săpat, în pământ, partea de la deal de drum nu pot să facă, nu au cum. Aici pământul este mai la vale, este săpat și zidit cu piatră mare. Vara îmi vin nepoții, iată jucăriile toate sunt aici, eu le dau voie și ei se joacă, toți se împart care și cum.”

În satul Țîra, în total sunt 15 bășcuțe locuibile, restul au fost abandonate sau demolate de factorul uman sau natural.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

1 COMENTARIU

  1. În satul Țîra au mai rămas doar 15 bășcuțe locuibile - Ultimele ştiri din Moldova

    […] Chiar dacă nu mai locuiesc în ea, bordeiul din ograda lor este locul unde s-au adunat toate amintirile, cele mai frumoase povești și rugăciuni, pe care le spuneau înainte de somn, transmite Ultimelestiri.md cu referire la tvn.md. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cum va circula transportul public din Bălți, de Paștele Blajinilor

Transportul public din Bălți va circula în regim special de Paștele Blajinilor, 12-13 mai, anunță municipalitatea. RUTE DE AUTOBUZ/ RUTE...

Aurora boreală, vizibilă în mai multe localități din Republica Moldova

Soarele este aproape de activitatea sa maximă, conform unui ciclu care se repetă la fiecare 11 ani, și poate...
  sursa: cursbnm.md