fbpx
14.2 C
Бэлць
joi, februarie 29, 2024

/VIDEO/ În nordul țării încă mai sunt elevi care merg la WC în curtea școlii. Câți bani a alocat în acest an ministerul pentru renovarea blocurilor sanitare

Citește și:

În Republica Moldova sunt încă multe școli în care nu există blocuri sanitare în interiorul instituției, dotate cu lavoare și apă caldă. Mulți elevi sunt nevoiți să meargă la veceul din curtea instituțiilor, în condiții precare. În lipsa unor blocuri sanitare corespunzătoare, elevii sunt expuși riscului de îmbolnăvire.

Atât elevii de la gimnaziul din Moara de Piatră, din raionul Drochia cât și angajații instituției de învățământ sunt nevoiți se meargă la veceu în curtea școlii. Toaleta nu întrunește nici cele mai elementare condiții de igienă.

DOINA DĂNILĂ, profesoară: „Situația este dificilă, este foarte greu, mai ales iarna, când copiii mici trebuie să alerge în curte la wc. Dar ne conformăm situațiilor, acest WC este construit odată cu școala, încă pe timpul Uniunii Sovietice.”

„Din 73 am trecut încoace, în școala aceasta și era WC afară. Pe frig afară toți. Un mod sănătos de viață.”

„Ei nu avem ce face, noi la sat suntem deprinși. Iarna, iarna e frig și greu.”

„Să facă cum fac în toate școlile, lasă să facă și la noi și e curent, că iaca s-a stricat o fereastră acolo. Îi greu și lor, că ei iată vin, e departe de școală, e vin încoace.”

TATIANA TCACIUC, Directoarea gimnaziului Moara de Piatră: „Este în stare deplorabilă, mă rog, îl îngrijim cum putem, dar nu prea avem finanțe cu ce să-l repară și facem cosmetic cât de cât. Pentru vara anul 2024 avem preconizat ca să facem veceu în școală de acum au fost specialiștii au evoluat și avem unde face, avem spațiu. Nii foarte greu și la copii lii greu și la angajați le este greu, dar asta este.”

Aceeași situație este și în satul Baroncea din același raion, unde veceul este încă din secolul trecut.

IURIE BEJAN, Directorul Gimnaziului din satul Baroncea, raionul Drochia: „Noi am găsit o soluție că avem afară o astfel de încăpere, preconizată pentru copii, pentru profesori, desigur aceasta nu este comod pentru cei mici din clasele primare, ne salvează aceea că iernile la noi nu sunt așa reci. Cum se descurcă, se străduie să nu meargă, se abțin posibil, este greu copiilor, mai ales celor mici le este foarte greu.”

Situația îi nemulțumește pe părinți, care spun că acest lucru nu doar afectează confortul elevilor, dar reprezintă și un risc pentru sănătatea lor.

„Ar trebui înăuntru, pentru copii da, ar trebui într-adevăr. Iarna e tare greu, e greu la școală fără WC desigur. Am înțeles, că vor face.”

„În țările dezvoltate la toți toaletele sunt înăuntru, la cald, dotate cu tot, problema trebuie rezolvată de la rădăcină. Aceasta creează neplăceri, de la aceasta se ia și răceala, îndeosebi pentru fete aceasta este o problemă.”

„Este frig, dar nu au acum posibilitate, nu o să meargă cu bio toalete în școală Desigur că ar fi foarte bine, dar până când noi sperăm.”

„Vor face, că au proiect, ceva de genul, dar nu știu. E pus proiect pe anul acesta.”

Astăzi Ministerul Educației a anunțat lista instituțiilor de învățământ care urmează să beneficieze de renovarea blocurilor sanitare în 2024. Bugetul total, format din bugetul de stat, dar și granturi se cifrează la peste 100 de milioane de lei.

SNC DAN PERCIUN, Ministrul Educației: „S-a anunțat astăzi lista a celor 125 de instituții de învățământ care vor beneficia de această finanțare din partea UNICEF-ului în anul 2024. Mai avem încă 17 instituții de învățământ care beneficiază de acest lucru finanțat de Banca Mondială în acest an. Tot astăzi, prun Fondul de dezvoltare regională, s-a anunțat apelul la proiecte pentru renovarea blocurilor sanitare.”

Anul trecut din bugetul de stat au fost alocate 25 de milioane de lei pentru renovarea blocurilor sanitare în 21 de școli.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Adolescent – lider al unui grup infracțional cu droguri de 100.000 lei – arestat

Procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii INI, anunță reținerea a trei chișinăuieni, de la care au ridicat droguri de...

/VIDEO/ Republica Moldova a aderat la Fondul Europa Digitală: Ce semnifică acest lucru pentru DIH of Moldova

Republica Moldova a făcut un pas semnificativ în ceea ce privește integrarea sa în sfera digitală europeană, fiind acceptată...
  sursa: cursbnm.md