fbpx
17.3 C
Бэлць
luni, aprilie 15, 2024

/VIDEO/ Încasarea pensiei de întreținere a copiilor minori. Ce trebuie să știe părinții

Citește și:

Potrivit legislației Republicii Moldova, părinții au obligația de a-și întreține copii minori până la atingerea majoratului. În cazul în care soții decid să divorțeze, de cele mai multe ori, cel în grija căruia rămâne copilul sau copiii  minori încasează de la fostul soț pensia de întreținere. Aceasta este o sumă bănească pe care trebuie să o achite lunar părintele care nu locuiește cu copii săi după divorț, conform unui orar stabilit de către executorul judecătoresc, în baza unei încheieri de judecată.

 Pensia de întreţinere pentru copilul minor se încasează din salariu, dar și din alte venituri ale părinţilor în mărime de 1/4 din venituri pentru un copil, 1/3 în cazul a doi copii și 1/2 din venituri  dacă e vorba despre 3 şi mai mulţi copii. 

NATALIA COSTAȘ, judecător, Judecătoria Bălți: „Odată fiind stabilit cuantumul pensiei de întreținere a copilului minor, evident că acesta poate fi fie majorat, fie micșorat. De acest drept de înaintare a acțiunii beneficiază ambii părinți, în dependență de starea materială și familială a fiecăruia dintre ei.”

În cazurile în care părintele nu are un venit stabil, pensia de întreținere poate fi stabilită în sumă fixă de către instanța de judecată. Această sumă reiese din datele Biroului Național de Statistică, care se referă la minimul de existență, incluzând costul produselor alimentare, dar și alte cheltuieli.

NATALIA COSTAȘ, judecător, Judecătoria Bălți: „Părinții au drepturi și obligații egale față de copii, indiferent de faptul dacă aceștia sunt născuți în căsătorie sau în afara căsătoriei, indiferent de faptul dacă locuiesc împreună sau separat. Instanța urmează, în hotărâre, să facă trimitere la suportul probatoriu care este administrat și prezentat la dosar. Pe care își întemeiază concluziile și evident că ține de obligația reclamantei/ului ….să prezinte acele probe pertinente, concludente și utile pe care le consideră necesare.”

Elena a divorțat de soț în 2015 și singură își întreține cei trei copii minori comuni, chiar dacă instanța de judecată a dispus ca tatăl copiilor să achite lunar o pensie de întreținerea în mărime de 2 400 de lei.

„El niciodată, din 2015 și până în ziua de astăzi, nu a plătit nimic. Datoria lui este foarte mare, aproape 200 000 de lei. Îl sun, dar el nu încearcă nici măcar un leu să ne dea. Îl sun și îi spun că copiii vor să mănânce, să se îmbrace, în timpurile noastre, și alimentele, și hainele, și încălțămintea este foarte scumpă, iar trei copii trebuie cumva crescuți. Executorul judecătoresc nu-și îndeplinește deloc obligațiunile sale”, a spus mama solitară.

În cazul în care părintele plătitor nu-și onorează obligația, atunci al doilea părinte este în drept să apeleze la executorii judecătorești. Aceștia spun, însă, că legea prevede insuficiente pârghii pentru a obliga părintele să plătească.

OLEG ROMAH, executor judecătoresc: „Dacă e să luăm în procentaj, 30 la sută a debitorilor achită în timp, benevol, 30 la sută sunt cei care au careva restanțe, datorii de până la un an, un an și jumătate, dar cât de cât ei achită. Iar restul sunt debitorii care duc un mod de viață parazitar. Cum vine documentul executorului spre executare, executorul înștiințează, aduce la cunoștință, comunică procedura achitării, ce-l așteaptă în caz dacă nu achită în termen.”

Procedura de achitare a pensiei de întreținere nu are termen de prescripție. Astfel, părintele care evită să plătească, ascunzându-și veniturile, bunăoară, în timp ce muncește peste hotare, oricum va achita acești bani la întoarcerea în țară, chiar dacă copii au împlinit deja majoratul.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/DOC/ Scandal la Consiliul Raional Fălești. Cine totuși este președintele raionului

Scandal la Consiliul Raional Fălești. Potrivit unei decizii emisă astăzi de unii consilieri, actualul președinte Vadim Roșca din partea...

Zelenski, apel către Occident: „Încetaţi să mai toleraţi terorismul rusesc!”

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lansat un apel ţărilor occidentale să aplice mai eficient sancţiunile instituite împotriva Rusiei pentru...
  sursa: cursbnm.md