fbpx
10.4 C
Бэлць
miercuri, aprilie 17, 2024

/VIDEO/ INIMICI la a 20-a ediție. La Bălți vor fi posibile intervențiile non-invazive la cord, la NOVAMED

Citește și:

Proiectul INIMICI, lansat de NOVAMED a ajuns la cea de-a 20-a ediție. În acest an jubiliar medicii Ion Popovici, cardiolog intervenționist și Petru Liuba, medic cardiolog, profesor al Universităţii din Lund, Suedia au consultat micuții cu probleme cardiace din nordul țării.

Pe holurile spitalului NOVOMED din Bălți am întâlnit-o pe Natalia Ursu, mămica a două gemene. Magdalena, una dintre fetițe a suferit o intervenție la inimă. Natalia a profitat de prezența medicilor Ion Popovici și Petru Liuba la Bălți și a venit la un controlul de rutină. Fetița își dorește mult să meargă la gimnastică, de aceea respectă toate recomandările medicilor.

NATALIA URSU, pacient: „Suntem foarte mulțumiți că problema este rezolvată și copilul se dezvoltă și merge și la școală și nu se deosebește cu nimic de alți copii. A fost un caz mai deosebit și s-a lucrat mult asupra cazului ei și îi mulțumim frumos domnului Petru și domnului Ion, chiar au făcut minuni în cazul nostru. Este o tehnologie nouă modernă, un utilaj nou, e o atitudine prietenoasă.”

Unii părinți au venit de la sute de kilometri distanță pentru a-și aduce copii la o consultație.

MARIA ONOFRAȘ, pacient: „Am venit de la Chișinău, noi acolo locuim dar acolo e un număr mare de pacienți, e foarte greu să găsești un loc și când am văzut pe rețelele de socializare anunțul, am sunat și ne-am programat. Am decis ca copilul meu care a moștenit patologia am adus-o direct la el. Primul cardiolog care eu vreau să o vadă.”

Oleg Țurcan, pacient: „Este foarte comod ca să nu mergem la Chișinău, să stăm în rând. Ai venit, ai scris și este foarte comod. Eu vă spun sincer, îmi pare că după ce am auzit că fata are ischemie cardiacă și ne-am înscris încoace, ne-a auzit Dumnezeu și ne-a dat calea asta dreaptă, să venim încoace.”

Profesorul Universităţii din Lund, Suedia, renumitul medic cardiolog, Petru Liuba spune că datorită echipei NOVAMED și a echipamentului modern operațiile minim-invazive la inimă se fac cu succes din 2016 și în Moldova. Anterior pacienții erau nevoiți să meargă peste hotare.

PETRU LIUBA, profesor asociat al Universității din Lund ,Suedia: „Cele mai frecvente boli de inimă, defecte la inimioară la copii, din naștere, sunt găurile în peretele inimii. Mai sunt niște canale mici, pot să fie mai mari între cele două vase ale inimii. Cel mai adesea nu trebuie făcut nimic, decât urmărire, câteodată trebuie de intervenit cel mai des prin cateter minim invaziv și când nu se poate prin cateter, chirurgical. Sunt impresionat de două lucruri, unu –  de echipa care este aceeași și doi – de competența echipei. Ne permitem și avem curaj, avem încredere să facem și intervenții complexe, acum la NOVAMED, la Chișinău.”

Potrivit profesorului Ion Popovici, director general al Spitalului Polivalent NOVOMED astfel de intervenii se vor face și la Bălți, începând cu anul viitor. Mai mult, toate cheltuielile sunt acoperite de Compania Națională de Asigurări în Medicină.

ION POPOVICI, director general al Spitalului Polivalent NOVOMED: „Până la externarea din maternitate, ar fi bine ca toți copiii nou născuți să fie investigați vis-a-vis de patologia congenitală cardiacă. Practic 70-80% din patologii pot fi tratate prin cateter, ceea ce facem noi. Momentan avem peste 420 de copii operați prin cateter. Slava Domnului toate intervențiilor au fost reușite. Din fericire, Compania de Asigurări și Ministerul Sănătății prioritizează  tratamentul acestor maladii și toate procedurile, absolut toate sunt asigurate și sunt achitate integral, chiar dacă sunt foarte costisitoare, sunt achitate integral de către Compania Națională de Asigurări în Medicină.”

În acest an se desfășoară cea de a 20-cea ediție a proiectului INIMICI. În această perioadă au fost efectuate peste 1800 de consultații și 400 de intervenții. Spitalul Polivalent NOVOMED este amplasat pe strada Kiev 73 din municipiul Bălți. Iar pentru a face o programare, puteți suna la numărul de telefon 0231 11 000.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/METEO/ Ploi pe întreg teritoriul țării. Câte grade vor fi astăzi

Pentru astăzi, 17 aprilie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează ploi pe întreg teritoriul țării. În Nord se așteaptă temperaturi de...

Un ucrainean torturat de ruși cu electroșocuri a depus o plângere pentru crime de război în Argentina

Un ucrainean a depus o plângere penală la un tribunal din Argentina împotriva forțelor de ocupație ruse care l-au...
  sursa: cursbnm.md