La Bălți s-a desfășurat cea de-a doua ediția a forumului „Edu-Tech-Agro-Nord”. Scopul programului este de a revoluționa și moderniza sectorul agricol prin integrarea tehnologiilor inovaționale în învățământul agricol.
ION BODRUG, președinte ACETI: „Suntem la un eveniment încadrat în Zilele Transformării Digitale în regiunea de dezvoltare nord, care este la ediția a III. Este un forum dedicat agriculturii inteligente. În cadrul acestui proiect noi avem un produs deja elaborat, este vorba de un ghid pentru manipularea dronelor. Cel mai important că astăzi avem tineri din cele cinci colegii de agricultură, care sunt în raza de 90 de km de Bălți.”
Tinerii de la colegiile agricole, care au participat la forum spun că lucrurile prezentate și văzute în cadrul evenimentului sunt ceva nou pentru ei.
„Consider că aceste tehnologii ne vor ajuta pe viitor pentru o agricultură mai eficientă, mai ușoară și mai bună. Mi-a plăcut foarte mult tehnologia dronelor, fiindcă ne va ajuta mult, mai rapid să împărțim solul, să-l fertilizăm, să facem totul ca la carte.”
„Mie mi-a plăcut foarte tare dronele. Agricultura eu consider că acum e foarte importantă pentru orice om, că orice om vrea să mănânce, să aibă mult nou pe câmpuri, să aibă progres în lucrul lui.”
În cadrul programului, mai multe colegii agricole s-au ales cu drone din partea ACETI.
„Am ajuns la un moment frumos când elevii instituției dumneavoastră o să poată să mânuiască această dronă și să îți îmbunătățească momentele de manipulare a ei.”
Principalul obiectiv al programului este promovarea digitalizării agriculturii prin utilaje moderne.
OLEG STIOPCA, manager Dezvoltare Forță de Muncă, PCRR: „Digitalizarea agriculturii este o tendință, hai să spunem așa globală. Nu este o altă ieșire pentru a spori eficiența și profunditatea în agricultură. Acest proiect a fost lansat de către ACETI, în partea de nord a Republicii Moldova, fiind ca rezultatul unei competiții, care a fost lansat de proiectul „Competitivitate și Reziliență Rurală”.”
VIOREL IVANOV, director executiv la Studioul Sistemelor Agricole: „În ziua de astăzi datele sunt peste tot și este important să le colectăm corect și să le stocăm pentru a lua anumite decizii, prompte, da. Competitivitatea în agricultură deja vedem, este foarte mare, și pentru a putea, și condițiile climatice de fapt se schimbă, și pentru a putea lua niște decizii corecte și la timp și avea o trasabilitate a tuturor proceselor, deci avem nevoie de digitalizare.”
VOLODYMYR NOCHVAI, director adjunct al Virtual Digital Innovational Center NOSC-UA DIH from Kiev: „Facem parte din hub-ul digital regional din Kiev HI TECH, care este acum și un hub digital european. Sarcina acestor hub-uri digitale este să aplice cele mai noi tehnologii pentru agricultură și să se gândească și la ecologizare, la minimizarea impactului asupra mediului. Prin urmare, acest proiect este extrem de important atât pentru Ucraina, cât și pentru Moldova.”
Proiectul „Edu – Tech – Agro – Nord – Educația Tehnologică Agricolă pentru Nord” este finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID Moldova) prin intermediul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova (PCRR) și implementat de către ACETI.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.