fbpx
9.4 C
Бэлць
duminică, mai 5, 2024

/VIDEO/ La Florești au fost comemorate victimele deportărilor staliniste

Citește și:

Au venit cu flori și fotografii pentru ași aduce aminte de cei dragi. În orașul Florești au fost comemorate victimele deportărilor. Oamenii mai păstrează și astăzi amintirile despre acele vremuri cutremurătoare pentru neamul nostru.

Elena Postolachi a scris o carte despre ororile pe care le-a trăit. Femeia povestește că cel mai greu a fost să îndure foamea și gerul.

ELENA POSTOLACHI, locuitoare a orașului Florești: „La 13 iunie 1941 am fost aduși aici la Florești pe o toloacă mai la vale de peron, din toată Moldova cu căruțele cu boi cu cai, pâna seara în arșița soarelui până seara, flămânzi, însetați am așteptat până când ne-au ridicat  și ne-au adus aici pe peron. Toți bărbații i-au izolat de familii și i-au dus în lagărul din Ural.”

Amintirile celor care, într-o noapte, au fost deposedaţi de naţionalitate, drepturi, bunuri şi de cei dragi sunt înfiorătoare.

„Foarte strașnic, nici nu vreau să-mi amintesc, cum îmi amintesc cum ne duceau în acele vagoane murdare, eram copii, dar erau și maturi, bărbați și femei și în mijlocul vagonului era o căldare, iar acel vagon era murdar, tot în balegă, se așezau maturii și copiii.

„În patruzeci și nouă ne-au ridicat, 7 copii și părinții, am mers cu trenul 3 luni de zile, până ce am ajuns în Siberia, ultimul sat care era în uniune, satul era de patruzeci de familii, în mijlocul pădurii, greutăți au fost multe și strașnic multe.

„În patruzeci născută, of Doamne, și în patruzeci și nouă deportată, cu păriții în regiunea Irkutsk, în mine unde săpau aur, la mine acolo fratele a lucrat, a câștigat moartea acolo. Durere mare și acum nu trece.

GHEORGHE GONCEAR, Vicepreședintele raionului Florești: „Din raionul Florești au fost deportate 155 de familii, din diferite localități, o parte din ei s-au întors acasă, o parte care nu cunoaștem exact cifra s-au pierdut viața atât în drum cât și în locurile Siberiei reci. Cel mai tragic a fost al doilea val din 5-6 iulie 1949 și noi comemorăm în fiecare an în această zi victimile deportării în Siberia.”

Potrivit datelor oficiale, în ce-la de-al treilea val au fost deportați în Siberia și Kazahstanul de Nord peste 35 mii de moldoveni, printre care peste 11 mii de copii.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ E timpul de mers la biserică. Creștinii și-au pregătit coșul cu bucatele pe care le vor sfinți

Ultimele pregătiri pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului sunt pe sfârșite. După ce au pregătit totul pentru masa de...

Tot ce trebuie să știi despre investiția în aur. Avantaje și dezavantaje explicate de specialiști

Dintotdeauna, aurul a fost considerat cea mai bună opțiune pentru investiții, al căror scop principal e protejarea valorică, fiind...
  sursa: cursbnm.md