fbpx
19 C
Бэлць
sâmbătă, mai 4, 2024

/VIDEO/ La Moara de Piatră încă se merge cu icoana Nașterii Domnului: „Vestim cu bucurie nașterea pruncului Isus”

Citește și:

În nordul țării, sărbătoarea Crăciunului se bucură de o pregătire specială încă din Ajun. De la prepararea bucatelor, pregătirea colacilor și crăciuneilor până la „primirea” preotului cu icoana. În ajunul Crăciunului, preotul din Moara de Piatră, raionul Drochia, obișnuiește să meargă cu icoana „Nașterii Domnului” din casă în casă vestind venirea Fiului Lui Dumnezeu în lume.

Umblatul cu icoana pentru a vesti Nașterea Domnului este o rânduiala veche, care arată dragostea lui Dumnezeu față de om.

VITALIE BIBICA, preot s. Moara de Piatră: „Mersul preotului cu icoana „Nașterii Domnului nostru Isus Hristos” prin casele oamenilor și colindele frumoase pe care noi le avem sunt ca o prelungire a liturghiei de sărbătoare a nașterii Domnului nostru Isus Hristos. Vestim încă o dată cu bucurie nașterea în lume a pruncului Isus pentru a noastră mântuire”. 

Enoriașii întâmplină preotul cu dulciuri și colaci, însă nu darurile sunt cele mai importante, atunci când primești preotul în casă, dar inima curată și sufletul deschis, spun fețele bisericești.

VITALIE BIBICA, preot s. Moara de Piatră: „Postul pe care l-am urmat până la sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Isus Hristos ne-a pregătit sufletește pentru sărbătoarea dată. Am postit, ne-am mărturisit, ne-am împărtășit, ne-am iertat, ne-am rugat. Masa, pregătirile de acasă sunt pe locul doi sau trei. În primul rând este pregătirea sufletească”.

Galina Curmei și nepoții săi, așteaptă în fiecare an ca preotul să le pășească pragul casei. Aceasta spune că așa, vor avea un an binecuvântat.

GALINA CURMEI, locuitoare s. Moara de Piatră: „Numaidecât. Așteptăm un an de zile ca el să vină și să îl primim împreună cu toată familia. De când a fost mama mea, bunicile, de la ele am învățat că această sărbătoare trebuie primită din suflet și din inimă de toată lumea”.

Femeia povestește că respectă cu sfințenie toate tradițiile din Ajun, dar și de Crăciun.

GALINA CURMEI, locuitoare s. Moara de Piatră: „Acum l-am așteptat pe părinte, dar diseară la noi se fac 12 feluri de mâncare de post și se pun pe masă. Sub masă se pune un cuib de fân, iar fiecare copil strigă în sobă, pentru că acolo este un Cotcodac, iar Cotcodacul, cu lumina stinsă le aduce daruri și bomboane, așa ca pentru copii”.

Credincioșii așteaptă cu sufletul la gură venirea preotului cu icoana.

„Așa, după tradiție. În tot anul îl primiți? – Sigur, în tot anul îl așteptăm cu drag”.

„Așa este dat de la Dumnezeu. Așa am apucat de la părinți, erau timpuri când nu îl putea primi pe preot, chiar dacă ne doream, dar nu l-am putut primi din cauză că nu se permitea. Acuma de ce să nu îl primim. Cum îl prmiți? Cu colăcelul, cu o capeicuță, niște bomboane, cu ce dă Domnul”.

După ce sunt vizitați de preot, gospodinile încep pregătirile pentru masa de sărbătoare. Iar mâine de Crăciun vor celebra alături de familie și copii.

„Este o sărbătoare și avem plăcere de așa ceva. Cum veți sărbători? –Împreună cu familia, cu copiii”.

„Nașterea Domnului Isus și noi suntem creștini. Mergem mai întâi la biserică și suntem bucuroși de așa sărbătoare”.

Peste două săptămâni, preotul va merge din casă în casă cu agheasma, vestind Botezul Mântuitorului. Boboteaza marchează sfârşitul sărbătorilor dedicate Naşterii lui Iisus Hristos.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

2 COMENTARII

  1. O traditie frumoasa..Parintii mei..Domnul sa i odihneasca in fiecare an il astepta pe parinte…ne lipseste farmecul sarbatorilor de iarna…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ E timpul de mers la biserică. Creștinii și-au pregătit coșul cu bucatele pe care le vor sfinți

Ultimele pregătiri pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului sunt pe sfârșite. După ce au pregătit totul pentru masa de...

Tot ce trebuie să știi despre investiția în aur. Avantaje și dezavantaje explicate de specialiști

Dintotdeauna, aurul a fost considerat cea mai bună opțiune pentru investiții, al căror scop principal e protejarea valorică, fiind...
  sursa: cursbnm.md