fbpx
36.2 C
Бэлць
vineri, iulie 12, 2024

/VIDEO/ Liceul Dimitrie Cantemir din Bălți, eficientizat energetic pe bani europeni. Peste 900 de elevi vor învăța în condiții mai bune

Citește și:

Panouri fotovoltaice, bucătărie dotată cu tehnică eficientă energetic și clase luminoase. La Liceul Teoretic Dimitrie Cantemir din Bălți, au fost finalizate lucrările de renovare și eficiență energetică. Atât elevii, cât și profesorii spun că aspectul școlii s-a schimbat radical, iar noile condiții îi vor ajuta să învețe mai bine.

„Clasele au devenit mult mai luminate, școala a devenit mai frumoasă, mai confortabilă, mai modernă. Se vede că s-a făcut reparație.”

„Totul s-a schimbat, au fost construite coridoare noi, blocuri sanitare, clase noi, totul e nou.”

„Acum este un liceu modern, unde este sistem de ventilare, unde sunt ferestre și uși noi, care ajută să mențină căldura în încăpere. Clasele au devenit mai luminoase pentru că au fost schimbate ferestrele. Diferența e colosală.”

„În școala noastră s-a schimbat în primul rând aspectul, în școală a devenit foarte cald, sunt create toate condițiile pentru a învăța copiii și să primească studiile cuvenite.”

Pentru eficientizarea energetică a gimnaziului, Uniunea Europeană a investit aproximativ un milion de euro.

JĀNIS MAŽEIKS, Ambasadorul UE în Republica Moldova: „Prin intermediul acestui proiect, noi am reușit să micșorăm consumul resurselor energetice cu 60 de procente, la fel micșorând și emisiile de CO2 la fel cu 60 de procente și desigur că este bune pentru mediul încunjurător.”

PETER BUSHMAN, Șef adjunct de Misiune a Republicii Germane în R.M.: „Renovarea clădirilor vechi este o problemă nu doar valabilă pentru Republica Moldova, absolut pentru toate țările, și în Germania, și în țările Uniunii Europene, ne ciocnim de această problemă, de nevoia de a reabilita clădirile vechi. În ceea ce privește proiectele de așa gen, cum ar fi reabilitarea și eficiența energetică a acestei clădiri, acestea sunt proiecte foarte importante, fiindcă pe lângă faptul că se obține un consum redus de energie, prin eficiență energetică, se obține și un mediu mult mai propice, mult mai confortabil pentru învățare și studiere pentru elevi, este un exemplu foarte bun aici la Bălți.” 

ANDREI SPÎNU, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Noi vorbim de anumite lucrări care au fost făcute și trebuie să devină un standard pentru țara noastră, un standard la care noi trebuie să țintim și eu vreau doar să mulțumesc partenerilor în special Uniunii Europene, Germaniei, pentru suportul financiar care l-au acordat.”

Directoarea liceului susține că cei 900 de elevi și aproximativ 100 de angajați vor avea posibilitatea să studieze și să muncească într-o ambianță plăcută.

ANGELA MURZAC, Directoarea Liceului Teoretic Dimitrie Cantemir din Bălți: „Avem săli renovate, avem reparația capitală a sistemului de încălzire, de ventilare, avem panouri fotovoltaice, ceea ce ne va permite să avem economie la electricitate, adică să plătim mai puțin pentru facturile care vor veni și sigur că ceea ce este foarte important în fiecare sală de clasă este iluminare led și sunt anume plasate în fața tăblii ca să nu se strice vederea copilașilor.”

Măsurile de eficiență energetică au fost implementate în cadrul proiectului „Construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare, precum și de eficiență energetică în clădirile publice”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova) în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Lucrările de sporire a eficienței energetice în cadrul Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din municipiul Bălți au fost finanțate de Uniunea Europeană și implementate de ADR Nord.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Canicula a ajuns și în Parlament. Deputații s-au stropit cu apă după ce s-au contrazis

Codul Roșu de caniculă a ajuns de ieri în Parlament. Câțiva deputați s-au stropit cu apă, după ce s-au...

Mica Elveție sau Maldive de Moldova. Atracțiile turistice din nordul țării care merită să fie vizitate

În timp ce unii moldoveni sunt de părerea că pentru a călători au nevoie de pașaport, viză și valiză,...
  sursa: cursbnm.md