fbpx
15.9 C
Бэлць
vineri, iunie 14, 2024

/VIDEO/ Locuitorii din satul Elizaveta au lăsat treburile casnice pentru o oră de plimbare pe biciclete. „Ne face o talie de invidiat”

Citește și:

De Ziua Mondială a Sănătății mai mulți locuitori din satul Elizaveta, municipiul Bălți, au lăsat treburile casnice și s-au urcat pe biciclete.

Valeriu Nedelea are 45 de ani și a decis să participe la activitate pentru că dispune de timp liber, dar și pentru a promova modul sănătos de viață.

„De cât să stăm acasă, mai bine pentru sănătate, interesantă ideea. Foarte normal, trebuie toți, cam sunt puțini, sunt mai multe doamne, decât bărbați. Bărbații cred că sunt la serviciu, dar eu dacă sunt în concediu, am ieșit.”

Participanții spun că au acceptat această provocare cu mare plăcere.

„Normal, pentru sănătate e foarte bine.”

„Foarte frumos și foarte interesant. Îmi pare bine că au făcut așa ceva. Acum zece minute în urmă am auzit și repede acasă m-am dus de la magazin și m-am schimbat, am luat bicicleta și înainte. Îmi pare foarte bine.”

Oamenii consideră că asemenea activități, care promovează modul sănătos de viață, trebuie organizate cât mai des, mai ales că din cauza pandemiei au stat pe acasă și au făcut mai puțină mișcare

„Dacă ar fi mai des, ar fi mai bine. Când se vede că se participă, ceva frumos mergem și noi, nu rămânem în urmă.”

„Am fost invitată de o prietenă. Îmi părea o șagă până acum, dar transpiri, e destul de normal.”

„Mersul acesta cu bicicleta e în favoarea mea, în favoarea sănătății mele. Mersul pe bicicletă ne îmbunătățește metabolismul, ne reduce hormonii de stres, cortizon, ne face o talie de invidiat.”

Evenimentul a fost organizat de Asociația Obștească „CASMED” și grupul de pacienți „Speranța” din satul Elizaveta, și a adunat aproximativ 50 de oameni cu vârstele cuprinsă între 18 și 75 ani. 

Livia Golovatîi, coordonator de proiect AO CASMED: „Împreună cu grupul de pacienți „Speranța”, care s-a creat în comunitate în toamna anului trecut, am decis să celebrăm această zi, printr-un tur cu bicicletele. Dat fiind faptul că anul acesta sloganul Zilei Mondiale a Sănătății este „Planeta Noastră, Sănătatea Noastră”, este o zi, care vine să aducă mesajul referitor la cât e de important să avem grijă de sănătatea noastră și de faptul că ea este influențată de foarte mulți factori externi.”

Ziua Mondială a Sănătății este organizată anual pe 7 aprilie. Fiecare dintre noi poate contribui la sănătatea Planetei și a comunității în ansamblu prin: mersul pe jos sau cu bicicleta, la serviciu, cel puțin o dată pe săptămână, optarea pentru transportul public, reducerea consumului de alimente și băuturi procesate, reducerea utilizării produselor din plastic, folosirea pungilor reciclabile, salubrizare, protecția resurselor de apă și plantarea arborilor.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Activitatea a fost organizată în cadrul proiectului „Echitate în sănătate prin responsabilizare socială”, implementat de Crucea Roșie din Elveția în parteneriat cu AO „CASMED” și AO „HOMECARE” cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Premierul Dorin Recean și reprezentanții autorităților publice din Soroca au discutat despre dezvoltarea raionului

Prim-ministrul Dorin Recean s-a întâlnit cu reprezentanții autorităților publice și ai serviciilor desconcentrate din raionul Soroca. Au fost discutate...

/VIDEO/ „Acceptă-mă” – Bate un gol pentru viață

Au jucat fotbal pentru o cauză nobilă. În municipiul Bălți s-a desfășurat cea de-a doua ediție a „Cupei Companiilor:...
  sursa: cursbnm.md