fbpx
10.4 C
Бэлць
miercuri, aprilie 17, 2024

/VIDEO/ Mai multe centre care găzduiesc refugiați ar putea fi închise. Doar la Bălți Guvernul înregistrează o datorie de 5 milioane de lei

Citește și:

Centrul de plasament pentru refugiații ucraineni, amenajat în incinta hotelului municipal Bălți, ar putea fi închis. Totul pentru că guvernul a acumulat o datorie de peste 5 milioane de lei, bani cheltuiți deja pentru necesitățile oamenilor cazați. Aceeași situație este în mai multe centre din țară.

NICOLAI GRIGORIȘIN, primar de Bălți: „Conducerea, mai exact Ministerul Muncii, datorează mai mult de 5 milioane de lei pentru cheltuielile deja făcute pentru serviciile oferite refugiaților. Astăzi este o întârziere, nu avem finanțare. Dacă acești bani nu vor fi achitați, atunci noi pur și simplu vom închide acest centru, iar refugiații vor fi nevoiți să iară în stradă.”

Refugiații ucraineni își fac griji că vor rămâne pe drumuri, pentru că nu au alt loc unde să locuiască, iar chiriile sunt prea scumpe pentru buzunarele lor.

„Dacă banii nu vor ajunge, pentru noi va fi foarte rău, foarte rău, bani nu avem, nouă ne rețin plățile prin intermediul Organizațiilor Unite, spre exemplu eu nu am primit nimic nici pentru luna mai, dar trebuie să trăim. Pentru noi este o situație foarte rea. Unde vom trăi?”

„HO-HO-HOI. Vom deveni boschetari. Unde să mergem? La noi încă bombardează. – Dar alt spațiu de locuit, alt loc, nu aveți? – Nu, nu avem. Ne-au adăpostit aici și ne-au dat posibilitatea, dar unde să mă duc, la o chirie, eu nu am bani. Doar ceea ce ne plătesc aici și gata.”

„Sunt aici de o săptămână și sunt recunoscătoare, sunt șocată de atitudinea oamenilor. Aici trăim în așa condiții, fiul meu trăiește aici și eu am venit în ospeție și pe mine m-au cazat în cameră aparte, mănânc aici. mâncarea aici este ca la restaurant. Sunt mulțumită de tot. Aici este liniștit și pașnic. Foarte bine. Eu cred că până la asta nu o să se ajungă, nu o să se ajungă până la asta și o să găsească bani și totul va fi bine.”

Și în satul Ștefănești, raionul Florești este aceeași situație, dacă Guvernul nu va aloca bani, oamenii riscă să rămână pe drumuri.

„Vom ruga guvernarea să mențină centru, pentru că pe lângă copii mici, avem foarte mulți școlari, avem o familie cu copii înfiați. Avem oameni care se deplasează foarte greu, nu au grad de invaliditate, avem și bătrâni mulți.”

„Să le dea Dumnezeu sănătate și fericire tuturor celor care au grijă de noi, îmi spun singură mie, lumea nu este fără oameni buni, uitați-vă cât de bine ne îngrijesc, nimeni nu ne supără. Dacă cumva acest centru va fi închis, știți unde veți merge? – Nu, feciorașul, nu știu unde, cred că mă voi duce deja pe cealaltă lume. Altă cale nu am eu.”

În raionul Glodeni situația este și mai rea, potrivit președintelui raionului, Ion Cojocari, furnizorii serviciilor comunale precum apă, canalizare, gaz și energie electrică vor sista livrarea, pentru că facturile nu au fost achitate de mult timp. Fără bani din luna martie au rămas și angajații centrului.

ION COJOCARI, președintele raionului Glodeni: „Toate datoriile pe parcursul a trei luni de zile, mă refer la luna martie, aprilie, mai și iată că suntem la mijlocul lunii iunie, datoriile se cifrează la 450 de mii de lei. 300 și ceva de mii de lei sunt datorii pentru salarii și 100 și ceva de mii de lei – datorii la servicii comunale.”

Prim ministrul R. Moldova afirmă că în ultima perioadă, autoritățile au examinat activitatea mai multor centre pentru refugiați, iar în rezultat unele au fost închise, iar altele strămutate, din acest motiv, Guvernul a întârziat cu plățile.

DORIN RECEAN, primministrul R. Moldova: „În ședința din săptămâna viitoare la Comizia Situații Excepționale, mai multe facturi, inclusiv asta de la Bălți vor fi aprobate pentru finanțare.”

Menționăm că, în 2022, 42 de parteneri guvernamentali și umanitari și-au unit eforturile pentru a oferi servicii de protecție și asistență umanitară pe diferite sectoare refugiaților din Ucraina, ajungând la aproximativ 128.000 de persoane în Republica Moldova.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Un ucrainean torturat de ruși cu electroșocuri a depus o plângere pentru crime de război în Argentina

Un ucrainean a depus o plângere penală la un tribunal din Argentina împotriva forțelor de ocupație ruse care l-au...

Moldovenii preferă produsele autohtone. R.M. a înregistrat o scădere a importurilor cu 7,5%

Moldovenii preferă tot mai mult produsele autohtone. Potrivit datelor Biroul Național de Statistică, importurile în Republica Moldova au înregistrat...
  sursa: cursbnm.md