fbpx
11.8 C
Бэлць
vineri, aprilie 19, 2024

/VIDEO/ Mănăstirea de la Zăbriceni, eficientizată energetic. Așezământul are un bioconductor inovativ

Citește și:

Nu mai sunt dependenți de gazul din conducte. Totul pentru că au învățat cum să-l producă din dejecțiile de bovine. Este vorba despre Mănăstirea „Nașterea Domnului” din Zăbriceni, unde acum 11 ani a fost montată o instalație de producere a biogazului. Gazul metan este produs fără întrerupere, ceea ce le permite monahilor, dar și oaspeților așezământului, să fie independenți energetic de volumele livrate prin țevi. Gazul obținut este folosit îndeosebi la bucătărie, la încălzirea serelor și la uscătoria de plante.  

IEROMONAHUL DORIMEDONT, econom la Mănăstirea „Nașterea Domnului”, Zăbriceni: „Recoltarea și stingerea dejecțiilor se face la fel manual, cu o roabă se aduce la bioreactor, avem spațiu special în care se stochează și momentul respectiv vine părintele inginer, care supraveghează stația și zilnic îl încarcă. Elimină o anumită cantitate, și aceeași cantitate o aduce înapoi. Bioreactorul are un nivel optim pentru eliminarea gazului, acumularea lui și periodic la fel pompa îl pompează în aceste gazgoldere.”

Timp de 24 de ore, bioreactorul produce în medie aproximativ 20 m3.. Din motiv că acesta este mai dens decât gazul din conductă, pe teritoriul mănăstiri au fost instalate mai multe spații de stocare.

IEROMONAHUL DORIMEDONT, econom la Mănăstirea „Nașterea Domnului”, Zăbriceni: „În primul rând avem o sursă foarte bună și chiar dacă este costisitoare în societate, pentru noi, practic o avem la îndemână, o sursă de energie și ceea ce rezultă  din urma reacției de eliminare sau obținere a biogazului folosim ca fertilizant organic în culturile noastre. Ca efect, în primul rând la bucătărie îl folosim, biogazul, la încălzirea serei de iarnă. Compoturile și toate conservele care se fac pe iarnă toate cu ajutorul biogazului ca sursă de energie. Plus la aceasta și plantele pe care noi le urcăm la uscătoria de plante, la fel folosim biogazul ca sursă de energie.”

Pe timp de iarnă, circa 20 – 30 la sută din energia consumată pe teritoriul mănăstirii este produsă din biogaz.

IEROMONAHUL DORIMEDONT, econom la Mănăstirea „Nașterea Domnului”, Zăbriceni: „Uneori ajungem chiar la jumătate din consumul de energie pe teritoriu. Ca să avem consumul de energie cu surplus, în primul rând, pentru că avem o cantitate de surplus pentru orice eventualitate. Să avem pentru o bucată de timp, câteva săptămâni, chiar o lună de zile, în fiecare zi se introduce și se elimină în  același timp, se reînnoiește din reactor în jur de o tonă de dejecții. 08:19 musca 08:30 Avem în același timp o eliminare a biogazului în fiecare zi, cu păstrarea temperaturii respective 38 de grade în bioreactor.”

Tehnologiile inovaționale în domeniul eficienței energetice sunt tot mai multe pe piață. Mai nou, deja a fost construită prima casă din cânepă industrială, care este mai călduroasă și mai uscată decât cele tradiționale.

VLADIMIR URSU, expert, președintele Asociației Renașterea Rurală: „În fiecare zi apar tehnologii noi, pe care noi putem să le aplicăm, spre exemplu organizația noastră, anul acesta, a construit o casă din cânepă industrială, care are o performanță foarte și foarte mare din punct de vedere a izolației. Mortarul din cânepă industrială, care este practic lemnul de cânepă, amestecat cu var și lut, are un coeficient de pierderi de căldură. Eu aș recomanda să atragem atenția la colectoarele solare aer – aer. Colectorul solar care încălzește aerul din încăpere, practic el ia aerul din încăpere, îl trece printr-un colector solar, îl încălzește șa 50 – 60 de grade și-l dă înapoi în încăpere.”

Potrivit ultimelor date statistice, peste 70% din blocurile locative din Republica Moldova au un nivel scăzut de eficiență energetică.

În perioada 2024-2026, prin intermediul Fondul de eficiență energetică în sectorul rezidențial ar urma să fie realizate economii cumulative de energie de cel puțin 14 400 tone echivalent petrol, ceea ce va permite reducerea cheltuielilor populației pentru resursele energetice consumate în această perioadă cu cel puțin 120 milioane lei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

1 COMENTARIU

  1. Mănăstirea de la Zăbriceni, eficientizată energetic. Un bioconductor inovativ, amenajat - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"

    […] Gazul metan este produs fără întrerupere, ceea ce le permite monahilor, dar și oaspeților așezământului, să fie independenți energetic de volumele livrate prin țevi. Gazul obținut este folosit îndeosebi la bucătărie, la încălzirea serelor și la uscătoria de plante, transmite Știri.md cu referire la tvn.md. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Un conațional bănuit în organizarea migrației ilegale, reținut în flagrant

Polițiștii de frontieră din cadrul SPF Otaci împreună cu ofițerii de investigații a DR Nord au destructurat un grup...

/VIDEO/ La Viișoara, Edineț, a fost inaugurat un Centru de Consultanță în Afaceri

La Viișoara, Edineț, a fost inaugurat un Centru de Consultanță în Afaceri pentru cei care vor să-și inițieze o...
  sursa: cursbnm.md