fbpx
23.5 C
Бэлць
joi, mai 2, 2024

/VIDEO/ Mașini istorie! Fiecare automobil scos din uz are o poveste. Autorităţile concep un regulament în privinţa acestora

Citește și:

Sunt ca un membru al familiei. Mașinile scoase din uz, pe care ne-am obișnuit să le vedem de-atâtea ori parcate lângă porți sau gard în mai multe gospodării din sate au istoria lor. Fie că este primul automobil sau că păstrează amintirea unei persoane dragi, unele mașini, motorul cărora nu a fost pornit de ani buni, ruginesc în curțile gospodarilor din nordul țării.

Vitalie Grohac și-a cumpărat prima sa mașină în 2002.  Această „Ladă” a fost martorul tuturor evenimentelor frumoase din familia sa. Cum ar fi construcția casei sau nașterea copiilor.

VITALIE GROHAC, locuitor s. Pelinia: „De asta noi nici nu am vândut-o. O păstrăm ca o amintire, e o nostalgie. Ea ne-a ajutat să ne construim casa. Împreună (n.r cu soția) am fost la Rusia și am făcut bani pentru ea. Și copiii tot cu dânsa s-au învățat să meargă. Cu toate că este manuală, că este veche”.

Iar Mihail Bartîș își amintește cu lacrimi în ochi de „Zaporojețul” datorită căruia și-a întreținut ani buni familia. Anul trecut l-a vândut la fier uzat, iar ca amintire i-a rămas doar numărul mașinii.

MIHAIL BARTÎȘ, locuitor s. Pelinia: „Din 1974, iar acum doar numărul mi-a rămas pentru că l-am vândut. Numai lucra e pentru că era tot așa de bătrân ca și mine. Eii.. mă durea sufletul, îmi părea rău, dar nu mergea deja. Eu aveam pământ, două hectare de pământ aici aproape. Eu cu dânsa mă duceam și veneam. Aveam și două vaci. Și în fiecare dimineață mă duceam, iar la amiază veneam și tot așa”. 

Oamenii spun că păstrează aceste mașini pentru că nu au ce face cu ele, dar și pentru că acestea le amintesc de cineva drag. Aceștia spun că țara noastră nu are nici un  program care ar prevedea reciclarea mașinilor scoase din uz.

„La fier uzat. Altceva nu aveți ce face? –Nu. De exemplu aceasta. Aici am făcut o remorcă. Demult timp stă. Eu am lucrat în Rusia jumătate de viață și ea stă permanent aici. Amintiri am că am făcut accident cu fratele. Aici în sat. Îmi învățam fratele, nepoții să meargă cu mașina.

„Tatăl mai întâi a lucrat, pe urmă soțul. Din când în când feciorul se mai urca. Dar el este plecat la Chișinău. Pentru noi. Noi pământ mult nu aveam, dar bucata pe care o aveam. Pentru arat, cultivat. Pentru tot. 

Vehiculele scoase din uz reprezenta o amenințare pentru mediu. Deoarece dezasamblarea unui automobil generează deșeuri industriale: reziduri de petrol, oţel, aluminiu, fibre sintetice și sticlă. Acestea prezintă o sursă de poluare cu impact ecologic care afectează şi sănătatea populaţiei.

În prezent în RM doar 75 la sută din masa automobilului se reciclează, în timp ce  24,5% din materiale rămân nerecuperate. În timp ce în țările europene se reciclează peste 90 la sută.

Ministerul Mediului din țara noastră elaborează un regulament privind gestionarea vehiculelor scoase din uz. Scopul acestuia constă în instituirea unui cadru juridic de reglementare privind prevenirea formării de deșeuri provenite din procesul de reciclare a acestor deșeuri specifice.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Un judecător din Drochia, condamnat la 10 ani de închisoare pe un dosar instrumentat de CNA

La 30 aprilie 2024, judecătorii din cadrul Curții de Apel Bălți au admis apelul procurorilor anticorupție împotriva sentinței Judecătoriei...

Un bărbat din raionul Rîșcani, condmnat la 15 ani de închisoare pentru huliganism și omor intenționat

Un bărbat de 52 de ani din raionul Rîșcani, a fost condamnat la 15 ani de închisoare în penitenciar...
  sursa: cursbnm.md