fbpx
14.7 C
Бэлць
luni, septembrie 9, 2024

/VIDEO/ „Miros insuportabil de fum în sate”. Nici amenzile mari nu-i sperie pe oameni să nu ardă frunzele

Citește și:

Toamna este perioada în care oamenii își fac ordine împrejurul casei. La sate, este un obicei de a da foc la frunzele uscate, care împânzesc grădinile și curțile. În satul Corlăteni din raionul Rîșcani, oamenii s-au împărțit în două tabere. Cei care spun că nu au ce face cu frunzele căzute și le dau foc și cei care sunt deranjați de fumul insuportabil.

Oamenii recunosc că arderea frunzelor dăunează mediului, dar spun că nu știu ce altceva să facă cu ele.

,,Le dăm foc, ce să facem, nu avem unde le duce, le-am duce în altă parte, dar nu avem unde le duce, mai dăm foc, da amenzile sunt mari, înțelegem, dar lumea nu are încotro. Dacă ar fi loc unde să le ducem, să facă ceva cu dânsele, eu știu ce pot să facă cu frunzele celea, în orice caz să fie în altă parte de dus, le-am duce în altă parte. Se vede și acum, tot satul e plin de fum.”

,,Lasă cumva să facă, să mergă un tractor, cu ceva să le strângă, să spună că într-o zi, atunci, până acuma trebuia. Dar cunoașteți că amenzile sunt foarte mari? Apoi, de asta, se ferește lumea, dar care au spus, ce să fac cu dânsele, ia uite fumul. Mai ales aici a fost, îți spun vreo 3 zile în urmă, ceață că lăcrimau ochii, când am mers pe aici.”

Unii, mai ingenioși au găsit soluții. Aceștia folosesc resturile drept îngrășăminte pentru sol.

,,Fac groapă și le îngrop în pâmânt, primăvara dacă ele sunt putrede le împrăștii și le folosesc ca îngrășământ. Așa să ardă cenușa ceea, dar Doamne ferește se poate aprinde ceva de la dânsele. Dapoi le-au spus de la primărie să nu dea foc, ce să le faci.”

Și specialiștii recomandă ca frunzele să nu fie strânse de pe pământ. Astfel, fără prea mare efort, se poate obține un sol fertil, aerat și sănătos.

,,Inspecția de protecție a mediului Bălți aduce la cunoștință repetat că arderea este un proces și constituie o încălcare a legislației ecologice. În acest context venim cu un îndemn ca persoanele să opteze pentru colectarea separată a deșeurilor și folosirea frunzelor pentru prepararea compostului, ceare este cel mai bun îngrășământ organic și este o soluție mult mai rațională și avantajoasă pentru protecția mediului.

Mărimea amenzii pentru arderea neautorizată a resturilor vegetale variază între zece mii şi 15 mii de lei pentru persoanele fizice și de la 30 la 40 de mii de lei pentru persoanele juridice.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/METEO/ Cer senin și mult soare. Cum va fi ziua de astăzi

Cer senin și fără precipitații prognozează pentru astăzi meteorologii. Totuși afară se răcește, maximele zilei de 9 septembrie vor...

Euro Marathon 2024: Peste 5000 de oameni din Moldova şi străinătate au participat

Peste 5000 de oameni din diferite regiuni ale Republicii Moldova, dar și din străinătate, dornici să promoveze un stil...
  sursa: cursbnm.md