fbpx
5.8 C
Бэлць
duminică, martie 3, 2024

/VIDEO/ Moment istoric în nordul țării: A fost pusă piatra de temelie a Catedralei Românești, la Bălți

Citește și:

Într-o ceremonie plină de solemnitate, astăzi, la Bălți, a fost pusă piatra de temelie a Catedralei Românești. Momentul este unul istoric pentru comunitatea locală, marcând începutul unei construcții monumentale care va deveni un simbol al spiritualității, unității și credinței în nordul țării.

„Această construcție va fi de o importanță foarte mare, pentru că va concentra aici toată românitatea din acest spațiu geografic, aici se va putea aduna suflete și minți luminate să se roage.”

„Este un eveniment foarte important care duce către unitatea poporului moldovenesc, această catedrală ne va da posibilitatea să ne rugăm la bunul Dumnezeu să aducă asupra țării noastre pace, înțelegere, dragoste și unitate.”

„Această piatră de temelie dă un curaj celor care se socot români cu adevărați și această piatră de temelie înseamnă o nouă etapă.”

Episcopul de Bălți, Preasfințitul Antonie spune că această inițiativă se coace de mai mulți ani, mai exact de când s-a creat Episcopia de Bălți, însă abia acum a devenit realizabilă.

PS ANTONIE, Episcop de Bălți al Episcopiei Basarabiei: „Un ansamblu episcopal care include catedrală, centrul administrativ, centrul cultural, un aghezmătar undeva mai încolo. Terenul a costat 260.000 de euro, deci este vorba de ajutor venit din Partea Guvernului României, lucrările urmează să facă calculele, deci nu avem suma exactă. Ne dorim mai demult, inițial deci după venirea noastră aici, ne-am dorit să avem un spațiu al nostru.”

Consulul General al României la Bălți, susține inițiativa și spune că mereu este gata să acorde suportul necesar clericilor.

PETRIȘOR DUMITRESCU, Consulul General al României la Bălți: „Consulatul General al României de la Bălți a fost prezent încă de la început în identificarea acestui spațiu și a fost alături de Episcopia de Bălți pentru a identifica sumele necesare achiziționării acestui teren și amenajării. Guvernul României a înțeles să sprijine toate aceste eforturi în folosul românilor din această zonă greu de asperitățile istoriei.”

Menționăm că Guvernul de la București va acorda un ajutor anual de 2 milioane de euro pentru Mitropolia Basarabiei a Patriarhiei Române. O lege în acest sens va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram

2 COMENTARII

  1. Moment istoric la Bălți: Piatra de temelie a Catedralei Românești, pusă - Ultimele ştiri din Moldova

    […] Episcopul de Bălți, Preasfințitul Antonie spune că această inițiativă se coace de mai mulți ani, mai exact de când s-a creat Episcopia de Bălți, însă abia acum a devenit realizabilă, transmite Ultimelestiri.md, cu referire la tvn.md.  […]

  2. Moment istoric! La Bălți a fost pusă piatra de temelie a Catedralei Românești | Unica.md

    […] Episcopul de Bălți, Preasfințitul Antonie spune că această inițiativă se coace de mai mulți ani, mai exact de când s-a creat Episcopia de Bălți, însă abia acum a devenit realizabilă, transmite tvn.md.  […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg a fost închis temporar. Autoritățile ruse susțin că au doborât o dronă ucraineană

​Aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg a fost închis timp de aproximativ o oră pentru sosiri și plecări, în timp...

Cum vrea Dubai să construiască cel mai mare aeroport din lume, care va gestiona peste 160 de milioane de pasageri pe an

În urmă cu puțin mai mult de 10 ani, în octombrie 2013, un A320 al companiei Wizz Air care...
  sursa: cursbnm.md