fbpx
14.7 C
Бэлць
luni, septembrie 9, 2024

/VIDEO/ Monument arhitectural de importanță națională, în paragină. Câți bani sunt necesari pentru restaurarea Conacului Leonard din Cubolta

Citește și:

Monument arhitectural de importanță națională, unul dintre cele mai frumoase conace din țara noastră riscă să dispară în următorii ani. Din conacul boierului Leonard din comuna Cubolta, raionul Sîngerei, nu au mai rămas decât pereții jerpeliți, care stau să cadă în orice moment.

Localnicii sunt întristați și speră că monumentul istoric va fi restaurat.

„Acolo era un sanatoriu pentru copii bolnavi de plămâni, unde veneau copii din toată republica. N-ar strica măcar cât de cât să-l renoveze. În sat este lume cultă, este lume cumsecade. Ar avea cine să ducă și să vadă, și poate dacă ar trebui, ar da și o mână de ajutor când ar vedea că se face ceva frumos.”

„De la Leonardo, a rămas de la boieri, a fost cândva frumos, era poiană după ea acolo, era frumos. Dar acum, s-a stricat tot. Se poate de făcut, pentru turism, pentru ceva să vină, că a fost cândva aici, a fost frumos.”

„Ar trebui, asta e monument cultural, e construit de mult timp, e făcut cu biserica odată, păcat că s-a lăsat așa să se distrugă. Eu cred că dacă o să fie un monument istoric poate o să mai vină în excursii, o să se mai dezvolte.”

Pe lângă faptul că ar putea deveni o atracție turistică, reabilitarea conacului ar putea crea și noi locuri de muncă în localitate.

„Să fie ceva, unde vor fi implicați mai mulți oameni, mai multe locuri de muncă noi, cred că asta e primul avantaj și cel mai mare, și o atracție poate pentru cei care vin la noi în sat.”

„Vedeți ce ordine s-a făcut aici, așa și dacă o să fie restaurat o să fie ordine. Așa, foarte mult aș dori. A fost aici sanatoriu, știți cât de bine a fost.”

„Ar fi un plus și poate s-a deschide că așa ne-au promis, s-ar deschide locuri de muncă noi, este multă populație fără serviciu. Ultima perioadă a fost un sanatoriu, care erau copii cu situația grea în familie și erau instalați acolo, erau care bolnavi, asta știu.”

„Este un monument istoric care necesită o reparație, să fie pentru sat, acum se află într-o stare deplorabilă. Un monument care ar trebui să fie reparat, să nu se piardă.”

De-a lungul timpului clădirea conacului a fost utilizată în diverse scopuri, iar în perioada sovietică a fost transformat în sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoză.

ALEXANDRU SÎRBU, primarul comunei Cubolta, este deteriorat acoperișul și tavanul, el duce la ruinarea pereților și a podelei. Am observat că au mai fost tentative de a smulge parchetul care este autentic acolo și ozoarele care sunt autentice. Asta duce la catastrofă, deoarece se vor pierde elementele de bază autentice care erau acolo.

Autoritățile locale se declară neputincioase în această situație. Deși au avut mai multe încercări, sumele necesare pentru restaurarea monumentului istoric sunt enorme, iar bugetele locale sunt foarte mici.

ALEXANDRU SÎRBU, primarul comunei Cubolta, lipsesc actele tehnice, lipsesc proiectele lor de bază, pentru a elabora un proiect tehnic și un studiu de fezabilitate, este necesar, cel puțin în 2018-2019 se cerea un milion jumătate de lei. Primăria nu poate să-și permită astfel de cheltuieli. Îmi pun tot efortul, căci sunt băștinaș și pentru mine Cubolta e mai mult decât un sat, este patria mea.

Conacul a fost construit în stilul european al secolului al XIX-lea, cu tavane înalte susținute de coloane în stil antic, încăperi spațioase și luminoase, parchet cafeniu închis și 24 de sobe.  Edificiul a fost declarat de Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova, monument de arhitectură de importanță națională, iar parcul, la rândul său, este luat sub protecția statului, fiind declarat un monument de arhitectură peisagistică.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Euro Marathon 2024: Peste 5000 de oameni din Moldova şi străinătate au participat

Peste 5000 de oameni din diferite regiuni ale Republicii Moldova, dar și din străinătate, dornici să promoveze un stil...

Vara lui 2024 a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată, potrivit serviciului european de climă Copernicus

Vara anului 2024 a fost cea mai caldă înregistrată vreodată pe Pământ, ceea ce face și mai probabil ca...
  sursa: cursbnm.md