fbpx
39.6 C
Бэлць
miercuri, iulie 17, 2024

/VIDEO/ Muzeul „Casa Buneilor” din Sarata Veche, reparat cu ajutorul membrilor grupului de inițiativă locală

Citește și:

Din dragoste pentru satul natal, dar și din principii de responsabilitate civică, grupul de inițiativă din satul Sarata Veche, raionul Fălești și-a răsuflecat mânicile, s-a înarmat cu voie bună și poftă de lucru în folosul societății. Gospodinele au dedicat o zi pentru a realiza lucrări de reparații, dar și curățenie în incinta Muzeului „Casa Buneilor” din localitate. Inițiativa a luat naștere, în urma instruirilor și abilitării grupului în cadrul programului de capacitare furnizate de Nord Press Club în cadrul programului EU4Accountability, finanțat de Uniunea Europeană.

„LUCIA HUȚANU, coordonatoarea Grupului de Inițiativă: „Deoarece misiunea grupului nostru de inițiativă este de a îmbunătăți viața persoanelor în etate de la noi din comunitate, noi suntem un grup de inițiativă cu inimă, de aceea vrem să aducem un folos comunității noastre. Noi vom vărui păreții pe afară, vom face curat, o să scoate lucrurile care stau înauntru de mult timp să le aerisim și să împrospătăm tot ce se află aici.”

ANA BRANIȘTE, membra Grupului de Inițiativă sat. Sarata Veche: „Am venit în rând cu toate doamnele, să dăm o mână de ajutor, să facem curat, să fie curat ca acasă, dacă suntem gospodine.„

VARVARA PALADII, consilieră locală, membra Grupului de Inițiativă sat. Sarata Veche: „Lucrând și activând în acest grup, parcă te insuflă ceva să faci o bunătate, un ajutor la comunitatea din sat. Toți cu câte ceva au contribuit, din propria gospodărie, dar ne-au ajutat cu var, fiindcă colaborăm cu doamna primar și ne-au ajutat cu var, cu câte ceva.”

ANA MORARU, membra Grupului de Inițiativă sat. Sarata Veche: „Am decis să mă implic pentru că grupul din care fac parte a decis să facă un gest frumos, curățenia la muzeu, și m-am implicat și eu ca de fiecare dată. Împreună cu grupul avem foarte multe activități la care facem parte, și activități culturale, și activități de voluntariat.”

Așa cum membrele grupului de inițiativă sunt active în cadrul evenimentelor locale, pregătesc bucate alese pentru oaspeții satului, acestea au cules frunze fragede cu care vor pregăti sarmale.

NINA GLAVAN, membra Grupului de Inițiativă sat. Sarata Veche: „Culegem pe cele mai tinerele, căci sunt cele mai gustoșele. Frunza de vie o strângem pentru iarnă, să avem cu ce să facem sarmale cu frunză de vie. Toate le strângem pentru evenimentele locale de aici, de pe loc.”

Grupul de inițiativă din satul Sarata Veche numără la activ aproape 20 de membrii și și-a început activitatea în anul 2017. Pe parcursul anilor, acesta a reușit să se implice în viața comunității. Posibilitatea de a participa la instruirile din cadrul programului de capacitare furnizate de Nord Press Club în cadrul programului EU4Accountability, a acoperit una dintre necesitățile stringente al acestuia, și anume: cum să scrie corect un proiect spre finanțare.

LUCIA HUȚANU, coordonatoarea Grupului de Inițiativă sat. Sarata Veche: „Ne-a plăcut foarte mult cum a avut loc trainingul acesta. La început am participat în multe jocuri. Chiar și noi am fost cointeresați ca să fim ajutați în scrierea unui proiect de a beneficia de un local, unde noi să putem să ne petrecem toate activitățile, să avem un local al nostru. Și am rămas mulțumiți.”

Grupul de inițiativă și-a propus să scrie primul său proiect, pe care să-l înainteze autorităților locale și să stabilească relații de colaborare bilaterale cu acestea.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Fără bani în fondul clasei. Guvernul a aprobat un nou regulament

Părinții vor putea contribui financiar, benevol, necondiționat și exclusiv prin transferuri bancare în fondul clasei sau a grădiniței. Guvernul...

/VIDEO/ Lanurile de porumb și floarea soarelui sunt compromise în proporție de 90%. Ce pierderi vor suporta agricultorii din nordul țării

Seceta a afectat culturile de floarea soarelui și porumb din nordul țării. https://youtu.be/q-US1roIHio Oleg Timcu din Petrunea, Glodeni spune că lanurile...
  sursa: cursbnm.md