fbpx
18.3 C
Бэлць
vineri, mai 3, 2024

/VIDEO/ Nivelurile de corupție. Cine investighează aceste cazuri și care sunt pedepsele

Citește și:

Luarea și darea de mită, primirea cadourilor și foloaselor necuvenite, traficul de influență, toate pot fi definite printr-un singur cuvânt – corupție. În Republica Moldova, aceasta este întâlnită în sectorul public, sistemul judiciar, educațional, medical, dar și în politică. Drept consecință, avem scăderea calității serviciilor publice și încetinirea ritmului de dezvoltare a economiei.

Corupția poate fi definită drept un abuz, activ sau pasiv în scopul obținerii de avantaje financiare proprii sau de alte beneficii. Aceasta este clasificată și după nivele – corupție – mică, mare și sistemică.

Corupția mică este atunci când apar favoruri între un număr mic de persoane. Cele mai dese ori este întâlnită în sistemul medical și cel de învățământ, atunci când dăm bani medicului sau unui profesor pentru anumite servicii.

VASILE PLEVAN, adjunct interimar al Procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție: „Acest fenomen este toxic pentru orice instituție publică și în mod direct afectează calitatea serviciilor, în condițiile în care o conduită a unui funcționar public este determinată de un act de corupție, deci cetățenii s-au cei care beneficiază de anumite servicii au anumite impedimente, de a beneficia de aceleași servicii medicale în lipsa unor conduite coruptibile sau în lipsa unor acte de corupție.”

Corupția mare este nivelul care afectează statul la scară largă. Urmările acesteia se pot transforma în costuri directe sau indirecte care vor fi suportate într-un final de toți cetățenii țării.

VASILE PLEVAN, adjunct interimar al Procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție: „Corupția la nivel înalt sau corupția mare cum a fost definită sau a fost clasificată în codul de procedură penală, se referă anume la subiecte speciale, este vorba de deputați, miniștri, procurori, judecători, angajați CNA, angajați SIS, deci subiecții indiferent de suma mitei, deci comise de aceste persoane este considerată la nivel înalt, iar reieșind din sumă, suma mitei trebuie să fie mai mare de 300.000 mii de lei. Ceea ce depășește 15.000 mii de euro este considerată mită la nivel înalt.”

Corupția sistemică, numită și endemică, este produsul punctelor slabe ale unei organizații sau a unui proces, care devine la un moment dat o regulă. Factorii principali care o determină sunt conflictele de interese, lipsa de transparență și salariile mici.

VASILE PLEVAN, Adjunct interimar al Procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție: „Corupția sistemică anume se răspândește în instituțiile medicale, acolo unde unii medici în mod sistematic, zilnic sau săptămânal în sume mici, deci primesc fie recompense în sume mici, fie chiar mită.”

Pentru acte de corupție, persoana fizică se sancționează cu închisoare pe o perioadă de la 3 luni până la 12 ani și amendă de la 100 000 – 400 000 lei.

Persoana juridică se sancționează cu amendă de la 300 000 – 900 000 lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau chiar lichidarea entității juridice.

La 14 aprilie 2023, Parlamentul Republicii Moldova, printr-un proiect de lege a modificat Codul de procedură penală. Investigarea pentru corupția la nivel înalt e realizată de Procuratura Anticorupție, pe când CNA investighează corupția sistemică. Corupția mică, însă, este investigată de către organul de urmărire penală al Ministerului Afacerilor Interne, care cooperează cu CNA.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Canada va acorda un sprijin financiar Guvernului de la Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorul energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății...

/VIDEO/ Trebuie să achite peste 1 milion de lei. Consiliul nou strânge roadele celui vechi

Consiliul raional Sîngerei va achita celor doi vicepreședinți, scoși din funcție anul trecut, aproape un milion de lei recalcul...
  sursa: cursbnm.md