fbpx
19.8 C
Бэлць
luni, mai 20, 2024

/VIDEO/ ONG-uri din mai multe țări se unesc în lupta împotriva corupției. La Bălți se organizează o conferință cu invitați internaționali

Citește și:

Bunele practici dar și strategii comune în domeniile transparenței decizionale, prevenirii și combaterii corupție în țările Parteneriatului Estic sunt subiecte puse în discuție în aceste zile la Bălți. Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) a adunat în cadrul conferinței internaționale cu genericul „Rolul OSC-urilor în buna guvernare, transparentă și anticorupție” reprezentanți ai societății civile din mai multe țări pentru a crea o platformă comună și a facilita colaborarea organizațiilor non-guvernamentale în mai multe domenii.

THOMAS MEYER, Proiectul Regional „Consolidarea Societății Civile în Țările Parteneriatului Estic”: „Această conferință este un exemplu foarte bun de proiect regional în care ne propunem nu doar să facem ceva specific unui anumit subiect, ci să creăm niște potențiale, cooperări bilaterale, în acest sens vă mulțumim foarte mult pentru oportunitatea de a invita toți acești parteneri la această conferință în Moldova”

Participanții au adus în discuție și modul în care cetățenii pot să se implică în procesul de prevenire a corupției, dar și care e rolul societății civile în acest proces.

IRINA BEJAN, Reprezentant al Centrului Dezvoltare Regională Cahul: „Noi ca organizație ne-am lansat în domeniul anticorupție recent, avem un acord de parteneriat cu Colegiul de Medicină din Cahul. Vrem să demonstrăm și comunității inclusiv că tinerii au o altă viziune despre ce înseamnă corupție, ei înțeleg ce înseamnă aia demnitate și integritate și trebuie să le dezvoltăm acele valori frumoase pe care eu o să le transmit ulterior colegilor, pentru că ei totuși până la urmă sunt viitori lucrători medicali și o să activeze în acest domeniu”.

ALEXANDRU CRIGAN, Directorul A.O. Local Invest din raionul Rîșcani: „Contribuim la dezvoltare, dar și la monitorizarea activității instituțiilor publice, mai ales celor locale, este și o altă latură de dezvoltare a regiunii noastre și asociația noastră la fel are experiență de monitorizare a achizițiilor publice, de promovarea unor valori democratice”.

OLESEA TABARCEA, Directoarea A.O. Clinica Juridică din Bălți: „Suntem cei care atenționăm societatea și implicăm societatea în formarea acestei idei de toleranță zero față de corupție. Noi în cadrul acestei organizații am creat în municipiul Bălți un consiliul local de transparență, este o noutate, adică este o activitate s-au o acțiune inedită ceea cea ar însemna că pe lângă primăria municipiului Bălți, vom întruni oameni din stradă, oameni implicați, oameni interesați de a face schimbări.”

Aslan Chanidze, jurnalist din Georgia consideră că colaborarea societății civile din cadrul țărilor Partenerialului Estic este inevitabilă pentru că avem probleme comune.

ASLAN CHANIDZE, Editura Jurnaliștilor Independenți din Batumi, Georgia: „Este o oportunitatea foarte bună de a înțelege cum se desfășoară totul, pentru că pe de o parte socialismul a lăsat o amprentă, dar pe de altă parte fiecare are specificul lui precum în Moldova, Georgia, Armenia, Ucraina, dacă noi nu vom înțelege cum se întâmplă în alte țări, nouă ne va fi greu să înțelegem ce se întâmplă la noi. În timpul acestei conferințe este benefic să auzim, eu am auzit despre sănătate, în școală noi am trecut asta, dar în domeniul sănătății la noi tot sunt probleme, este foarte greu să lupți cu corupția până când nu înțelegi de unde ea pornește, de unde își are începutul”.

Șeful Direcției Educației Anticorupție a CNA, Ion Pruteanu subliniază importanța colaborării dintre instituțiile statului și societatea civilă pentru prevenirea corupției.

ION PRUTEANU, Șeful Direcției Educație Anticorupție, CNA: „Suntem invitați de către parteneri la această conferință regională unde vor fi prezentate cele mai bune practici de prevenire a corupției atât la nivelul național, sper și experții să vină și cu practicile internaționale, noi la rândul nostru vom fi alături de colegi, de reprezentanții societății civile. Vom încerca să punctăm cum am putea îmbunătăți colaborarea dintre instituțiile statului care sunt menite să prevină și să combată corupția”.

Conferința cu genericul „Rolul OSC-urilor în buna guvernare, transparentă și anticorupție” se desfășoară la Bălți în perioada 4-5 octombrie și întrunește reprezentanți din Belarus, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Germania și Republica Moldova.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ „Trăiască Europa!” Concert incendiar la Bălți, dedicat Zilei Europei

Tinerii din nordul țării au trăit o seară de neuitat la concertul dedicat Zilei Europei! https://youtu.be/pjefmcW1JPw Pe scenă au evoluat mai...

/VIDEO/ Târg educațional, organizat la Bălți. Elevii au aflat despre Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați

Un târg de oferte educaționale a fost organizat la Bălți. https://youtu.be/lIEwIynAjqs „Mulți studenți încă nu au decis unde își doresc să...
  sursa: cursbnm.md