fbpx
15.2 C
Бэлць
sâmbătă, mai 18, 2024

/VIDEO/ Pacea, securitatea și rolul femeii în asigurarea acestora în Republica Moldova

Citește și:

Republica Moldova trece în continuare prin mai multe crize, cauzate de gestionarea fluxului de refugiați și situația din sectorul energetic, lucru care accentuează necesitatea de a consolida sectorul de securitate a țării. Implicarea femeilor în aceste procese atât la nivel național, cât și local este mai actual ca niciodată, spun experții.

ELENA MÂRZAC, expertă pe subiecte de securitate: „De ce femeile, în primul rând dacă ne referim la RM mai mult de 50% din populația noastră sunt femei. Nu putem să le ignoram din aceste procese, din start, în plus noi avem acesta problemă a exodului populației ar fi foarte corect și deștepta de a folosi acesta resursă.”

În necesitatea de a consolida valorile democrației, femeile au devenit figuri cheie în supravegherea democrației, a sectorului de securitate și în prevenirea conflictelor.

ELENA MÂRZAC, expertă pe subiecte de securitate: „La conducerea țării, a unei întreprinderi, conducerea unei grădinițe, sau la conducerea unei uzine, pot participa toți. Nu mai există acesta diferențiere, nu mai există bariere unde ar putea să se implice femeia sau bărbații. Toate studiile au demonstrat că colaborarea între bărbați și femei este esențială pentru buna funcționare a unui stat.

La mai bine de 20 de ani de la adoptarea Rezoluției 1325, care prevede consolidarea participării femeilor în procesul de asigurarea a păcii – supravegherea democratică și prevenirea conflictelor rămân o prioritate în condițiile în care securitatea din regiune este amenințară de războiului din Ucraina.

CRISTINA LESNIC, ex-vicepremier pentru reintegrare a RM: „Realitatea pe care o vede Republica Moldova este din perspectiva realităților pe care astăzi le are, peste 5 ani vom vorbi de alte necesitați și tot ce facem astăzi este de a el convinge pe femei că ele pot interveni frumos în sectorul dat. Am avut femei care au fost în procese de negocieri, mediatoare cel puțin în RM sunt două femei negociatoare pe conflictul transnistrean. Avem persoane care au devenit și prim-ministre, femei pe care le-am avut în poziții, avem multe exemple pe care le putem oferi și altor țării.”

LILIANA PALIHOVICI, președintă a AO „Institutum Virtutes Civilis”: „Nu văd un domeniu în care femeile nu ar trebui să fie, peste tot ar trebui să fie. Nu dar în sferele sociale în care tradițional le considerăm domenii unde femeia trebuie să fie, educație, sănătate, sfera serviciilor sociale. Acolo lipsesc bărbații, un sistem educațional trebuie să aibă și femei și bărbați învățători, pentru că avem și fete și băieți și ar trebui să crească cu o înțelegere a importanței echilibrului între sexe în societate.”

Și la nivel local femeile s-ar putea implica în menținerea proceselor democratice și a securității.

LIUBA STAVINSCHI, administratoarea AO „Nufărul” din Rezina: „Grupul de acțiune locală atrage fonduri, aduce bani în grup și pe urmă face apeluri în 18 primării. Să înțeleagă că banul agentului economic rămâne în comunicate, că comunitatea civilă poate să se implice și doar atunci APL poate fi una democratică și transparentă. Lucru acesta ne-a reușit, ne-am fondat în 2022. În perioada asta de timp ne-a reușit să implementăm 36 de proiecte, în sumă de 5 milioane 680 de mii de lei.

Evenimentul care a unit la o masă rotundă zeci de femei interesate să se implice în supravegherea democratică a sectorului de securitate și prevenirea conflictelor s-a desfășurat în cadrul Proiectul „ACADEMIA DE SECURITATE, ediția: Securitatea umană & Femeile, Pacea și Securitatea” care este implementat de Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare și finanțat de Institutul pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR), cu suportul Biroului pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (FCDO).

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Accident GRAV la intrare în orașul Ialoveni. Un tânăr a avut nevoie de îngrijiri medicale

Un tânăr a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a fost implicat într-un accident grav, produs la intrare...

Muzeografi din toată țara au fost premiați în ajunul Zilei Internaționale a Muzeelor

Muzeografi, manageri de muzee, dar și programele inovative dezvoltate pentru a susține experiențele educative și de patrimoniu cultural au...
  sursa: cursbnm.md