fbpx
12.2 C
Бэлць
marți, mai 7, 2024

/VIDEO/ Pot primi adăpost imediat ce trec hotarul țării noastre. Care sunt serviciile puse la dispoziția refugiaților, în centrul de găzduire temporară din Călărășeuca

Citește și:

Fac sute de kilometri fără a se opri, zeci de ore fără somn, copleșiți de frică și durere. Așa ajung ucrainenii în țara noastră. Imediat ce trec vama la Otaci li se propune să staționeze în satul Călărășeuca, raionul Ocnița, în centrul de găzduire temporară a refugiaților. Jurnaliștii TVN nu au fost lăsați să intre, dar oamenii care au beneficiat de serviciile centrului au apreciat căldura cu care au fost primiți.

Majoritatea oamenilor ne-au spus că și-au părăsit în grabă locuințele așa că nu și-au luat cu ei nici măcar lucrurile de primă necesitate.

Sunt de la Mariupol.Noaptea a trecut cu explozii. Ni s-a spus că, dacă ne vom grăbi să ieșim din localitate pe anumite drumuri, vom ajunge mai repede la vamă..doar că trebuia să ne asumăm acest lucru.Am plecat de acolo cu doi copii ai mei și cu mine a venit încă o tânără cu doi copii”, spune o refugiată.

Noi suntem din Kiev. O casă din apropiere a fost lovită de resturile unui avion care se pare că fusese doborât de băieții noștri. Casa a luat foc. În pereți au fost făcute găuri. Am doi copii, patru nepoți și, bineînțeles, nu am putut sta departe. Băieții noștri sunt în defensivă.Suntem încântați de modul în care ne primește Moldova. Începând de la vameșii și polițiștii de frontieră până la serviciile și căldura pe care o primim în acest centru… ne-a marcat până la lacrimi. Atât de multă înțelegere, căldură am găsit aici.” 

În cadrul centrului refugiații au parte de – hrană, pot face duș și dispun de paturi pentru a se odihni.

„Acolo e casa, acolo e tot ce avem. Dar am hotărât că trebuie să plecăm de dragul bebelușilor care erau nevoiți să doarmă în beciuri, subsoluri, fără mâncare. Suntem bine primiți aici. Avem parte de căldură, am fost hrăniți, am primit tot de ce avem nevoie. Le sunt foarte recunoscător moldovenilor pentru că ne-au primit într-un asemenea mod.”

Dacă pe parcursul zilei în centru nu sunt mai multe de 10-15 oameni, atunci noapte numărul lor crește de câteva ori.

Suntem 11 femei și copii. Eram deja pe drum ieri, când fiul meu m-a sunat și mi-a spus că ei stau în subsol pentru că o rachetă balistică a fost doborâtă, chiar în centrul orașului.”

În seara zilei de 26 februarie, mai mulți voluntarii din Chișinău au un microautobuz plină cu produse alimentare și lucruri de primă necesitate.

ADRIAN ABOROCEAN, voluntar: „Tot ce am adus e pentru refugiați. Haine, alimente, jucării pentru copii. Totul a fost colectat în Chișinău, la centrul de pe strada Milano Fiecare persoană a adus ce a putut. De asemenea, am organizat voluntari, transport. Mai sunt și alte microbuze care mergeau la alte puncte vamale.”

Centrul de cazare temporară pentru refugiații din Ucraina poate găzdui aproximativ 120 de persoane.

IURIE PLOPA, președintele raionului Ocnița: „Acesta este un centru de cazare temporară care funcționează 24/24 de ore  și unde oamenii pot să stea timp de 72 de ore. În special se opresc cei care nu știu încotro să meargă, iar în această perioadă ei pot decide unde vor merge mai departe – pleacă pe cont propriu sau îi ajutăm să ajungă la Chișinău, Bălți, sau mai departe.”

Amintim că acțiunile militare pe teritoriul Ucrainei au început în dimineața zilei de 24 februarie. Până astăzi, 27 februarie, ora 05.00, în Moldova au intrat 70.000 de cetățeni ucraineni. Dintre aceștia, 29.500 au rămas pe teritoriul țării noastre.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

A doua zi de Paște, un tiktoker își sfințește BMW-ul! „Adăugăm cai putere”

Ion Frunza alias Ivan White, un tânăr popular pe TikTok și alte platforme de socializare și-a dus BMW-ul la...

Israelul începe evacuarea civilior din Rafah. Hamas denunță o „escaladare periculoasă”

Israelul le-a cerut luni palestinienilor să evacueze anumite zone din Rafah, în ceea ce pare a fi o pregătire...
  sursa: cursbnm.md