fbpx
36.2 C
Бэлць
vineri, iulie 12, 2024

/VIDEO/ Potop la Edineț. 50% din case au rămas fără acoperișuri

Citește și:

Furtuna de aseară a făcut potop în raionul Edineț. Sute de copaci au fost trântiți la pământ, iar zeci de case au rămas fără acoperișuri. Vântul puternic a deteriorat și rețelele electrice, lăsând în beznă mai multe localități din raion.

Oamenii din Alexăndreni, raionul Edineț sunt la culmea disperării. Vântul puternic a lăsat fără acoperișuri peste 50 la sută dintre casele din sat. Această bătrână are 90 de ani. Am găsit-o plângând. La câteva zile după ce a terminat lucrările de reparație în casă…furtuna i-a distrus tot.

„Ia uite, a plouat lângă horn și s-a scurs totul, iar eu sunt singurică, femeie de 90 de ani, ap eu am avut oleacă de durere, sau nu am avut. Cum să nu mă sperii, să-mi cadă podul în cap și să mă omoare aici.” 

Gheorghe Caraulan trăiește pentru a două oară această dramă, acum 16 ani, casa lui a mai rămas fără acoperiș, tot din cauza calamităților naturale. Bărbatul spune că va avea nevoie de timp și mulți bani pentru a repara tot ce a fost stricat în jumătate de oră.

GHORGHE CARAULAN, locuitor al satului Alexăndreni: „Un vânt foarte puternic și a rupt ardezia de pe casă, a rupt pomii, a scos pomii din rădăcină, chiar din grădină. În casă a plouat și a inundat pereții, podeaua. Și saraiul și casa, foile de ardezie s-au rupt cu tot cu lemn. A fost un vânt foarte puternic.”

Și orașul Edineț a avut mult de suferit. Oamenii cer cu disperare ajutor de la autoritățile locale.

„S-a întâmplat uragan mare, mi-a luat vântul totul, șindrila toată, am pus, oameni buni, nu știu ce să fac, în care parte să o mai iau. Nu știu mai departe ce să fac.”

În casa acestui bărbat a plouat toată noaptea, pentru că vântul puternic de aseară i-a smuls acoperișul.

Și o stație peco din oraș a avut de suferit din urma calamității naturale.

MARCEL GUȚULEAC, șef stație PECO: „Aseară în urma furtunii a fost defectat gazul, a durat vreo jumătate de oră, a fost închis. Strângem tot dimprejur ce a mai rămas și așteptăm să vină comanda noastră să repare tot ce s-a stricat.”

Autoritățile locale au prevăzut în bugetul de rezervă puțin peste un milion de lei pentru acorda ajutor oamenilor după intemperie. Banii, însă, sunt prea puțini pentru a lichida consecințele furtunii. Doar în parcul orașului furtuna a cauzat pagube de sute de mii de lei.

CONSTANTIN COJOCARI, Primarul municipiului Edineț: „Aseară și astăzi am făcut deja 3 comisii de situații excepționale, am retras tot fondul de rezervă, aproximativ 1 milion de lei pe care îl dăm atât cât este posibil, am comandat deci anumite lucruri care să le dăm oamenilor ca să-și pună pe acoperiș unde au fost scoase, pentru că 1/3 din acoperișuri au fost afectate. Până când estimăm doar pagubele majore, cele minore încă nu atragem atenție. Sunt debranșate acum mai mulți de la gaz, pentru că aseară a fost și o scurgere la un agent economic care se ocupă nemijlocit cu gazul. Căsuțele refugiaților sunt afectate toate și sunt distruse în totalitate, în proporție de 100 de procente, practic deja nu mai au unde sta, vedem ce facem și cu refugiații”

Ploaia de ieri a făcut ravagii și în raioanele Glodeni, Dondușeni, Râșcani, Ocnița, Fălești, Drochia și Bălți. Mai multe trasee naționale au fost blocate de arbori doborâți.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Canicula a ajuns și în Parlament. Deputații s-au stropit cu apă după ce s-au contrazis

Codul Roșu de caniculă a ajuns de ieri în Parlament. Câțiva deputați s-au stropit cu apă, după ce s-au...

Mica Elveție sau Maldive de Moldova. Atracțiile turistice din nordul țării care merită să fie vizitate

În timp ce unii moldoveni sunt de părerea că pentru a călători au nevoie de pașaport, viză și valiză,...
  sursa: cursbnm.md