fbpx
18.7 C
Бэлць
sâmbătă, mai 11, 2024

/VIDEO/ Fără mult efort și cheltuieli. Locuitorii din comuna Ișcălău și-au primit actele cadastrale pentru bunurile imobile

Citește și:

„Documente am primit deja putem să facem hârtiile. – Pe casă, da? Pe casă, da. – Foarte bine că proiectul acesta s-a terminat și avem hârtie pe casă, aceasta este foarte bine.”

Tudor Țurcan locuiește în această casă din anii 60, însă niciodată nu a avut acte cadastrale, acum datorită proiectului Înregistrare și Evaluare Funciară 2019 – 2024 inițiat de ASP, el va putea transmite bunul imobil drept moștenire fiicei sale.

„Undeva din din anii 60. – Și de atunci până acum nu ați avut document pentru casă? Nu, cine, toți așa, vreo unul avea document, toți fără documente.O să facem mai departe hârtii pentru copii, dar până acum noi nu am avut hârtiile acestea, asta este foarte bine, e ușor că sa făcut și nu trebuie de umblat.”

Oamenii din localitate susțin acest proiect și spun că acum vor face mai ușor actele pentru proprietate sau pentru moștenire.

„Am așteptat mult acest document, vreau să fac dăruire pe fata mea că mi-a murit soțul cu 2 ani în urmă și vreau să fac dăruire pe fată și nu aveam acest document și nu puteam porni.”

„Noi avem ani de zile de când nu avem nici un document pe casă, pornirea este bună, sper că o să reușim să facem documentele. Eu cred că o să fie oleacă mai ușor în primul rând din partea la bani, vedeți nu se ajung, omul nu are când.”

„M-a ajutat pentru că e mai ușor să primești gratuit decât să dai bani și de acum ne bucurăm și noi.”

Primarul comunei, Alexandru Boiciuc spune că datorită proiectului se va putea face o analiză mai bună a proprietăților pentru o evidență corectă.

ALEXANDRU BOICIUC, Primarul comunei Ișcălău, raionul Fălești: „Ne-au adus un lucru, că avem o hartă, un plan cadastral pe localitățile care sunt în comună. Putem face o analiză anume la proprietățile care sunt, cine este în viață, cine nu este în viață și așa am avut o analiză, dar, acum este mai persistent și vedem realitățile care sunt la moment.”

Agentul economic care a elaborat lucrările cadastrale susține că procedura a fost una anevoioasă, din cauza lipsei arhivei de acte.

NICOLAE PAHOMI, Agent economic: „Avem o perioadă lungă, unde au fost să zicem așa, tranzacții neoficializate, moșteniri nu au fost perfectate, au fost schimburi de terenuri între oameni, sunt porțiuni de terenuri, de grădină care nu sunt prelucrate sau sunt prelucrate în comun și în primării lipsesc careva date.”

Specialiștii în Reglementarea Funciară din cadrul primăriilor spun că procesul de lucru a fost unul lung, dar important pentru locuitori.

NADEJDA CIOBANU, Specialist în Reglementarea Funciară în Primăria Ișcălău, Fălești: „Pregătirea documentelor a durat undeva 3-4 ani, în 2021 la noi în teritoriu a început proiectul să lucreze și în perioada aceasta am lucrat intensiv, ne-am stăruit după ce au fost pregătite documentele cadastrale, hărțile, au fost făcute și consultări publice.”

Proiectul de înregistrare și evaluare funciară a fost inițiat în anul 2019 și este implementat de Agenția Servicii Publice în parteneriat cu Agenția Proprietății Publice și Agenția Relațiilor Funciare și Cadastru, pe baza acordului de finanțare între Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Dieta verde încetineşte evoluţia cancerului de prostată

O dietă bazată pe plante – una care nu exclude carnea şi peştele, dar care este compusă în mare...

Bătaie la beție, la Glodeni. Victima se află în stare gravă la spital

La data de 8 mai 2024, în jurul orei 21:19, poliția din Glodeni a fost înștiințată de către reprezentanții...
  sursa: cursbnm.md