fbpx
13.3 C
Бэлць
marți, mai 7, 2024

/VIDEO/ Pregările pentru Crăciun sunt în toi. La Sofia, crăciuneii vestesc nașterea Domnului

Citește și:

Cine nu ține minte mirosul îmbietor al crăciuneilor și colacilor proaspeți scoși din cuptor? Este exact mirosul care se simte în prag de Nașterea Domnului, în  fiecare gospodărie din satul Sofia, raionul Drochia. Aici femeile, dis de dimneață, au frământat aluatul pentru a pregăti copturile de Crăciun.

De cu zor, Galina Brînzei coace colacii și crăciuneii care vor ajunge la colindători.

GALINA BRÎNZEI, locuitoare s. Sofia: „Ne pregătim pentru Nașterea Domnului. Când ne pregătim, mai întâi coacem crăciuneii, mai târziu facem deja pâinica, prăjiturile și bucatele”.

Primul crăciunel scos din cuptor este pus la icoană. Conform tradiției, acesta este păstrat până încep lucrările în câmp.

GALINA BRÎNZEI, locuitoare s. Sofia: „Îl punem în casă. Îl așezăm lângă icoană și îl păstrăm, așa de la părinți am apucat, până fată vaca. După asta, îl luăm de pe perete și se dă cu apă și agheasmă se dă la vacă. Așa am învățat de la părinți”. 

Cât crăciuneii „cresc”, gospodina începe să împletească colacii pentru colindători.

GALINA BRÎNZEI, locuitoare s. Sofia: „Împletim colac în cinci. Acesta noi putem să îl folosim, la nunți, la cumătrii și la preot putem să dăm, uneori împletim și în patru la preot. Pentru colindători, dacă pentru cei mai mari, împletim în patru, atunci când vin flăcăi și cete mai mari, iar pentru copilași, mai mititei”.

Femeia își amintește cu nostalgie de timpurile în care totul se pregătea acasă, iar gospodinele puneau de cu seara făina la cald, apoi de cu zori se apucau de treabă.

GALINA BRÎNZEI, locuitoare s. Sofia: „Și nunțile se făceau acasă și un mort dacă era, tot totul acasă se făcea. Și reușeam și colacii să-i coacem și pâinea, și gălucile. Nici nu se afla să dai comandă de colaci. Coceam toți colacii acasă. Erau cumătrii de câte 20 de cumătri, de câte 40 și chiar câte 80 de cumătri. Și câte doi colaci coceam. Cuptoare întregi de colaci, la morturi același lucru”.

Totuși, cei care nu au timp să împletească colacii și crăciuneii îi găsesc pe rafturile magazinelor.

„Dă-mi te rog trei crăciunei, nu știu dacă mâine vor mai fi.00,05 MUSCA 00,10 Dapoi vine ajunul Crăciunului, dăm de pomană”. 

„Dați-mi vă rog un crăciunel.

-Împachetat sau așa?

-Împachetat. De ce cumpărați? Vin sărbătorile, tradițiile”.

De astăzi, în majoritatea magazinelor din nordul țării se pot găsi în vânzare crăciuneii. Potrivit comercianților, aceștia sunt la mare căutare.

„Sunt de 5,50 și 6,50 lei, în dependență dacă sunt ambalați sau nu. Oamenii întreabă, pentru că este sărbătoare mare, crăciunul. Toți cumpără. –Se vând repede? – Da, nici nu ajung”. 

Crăciunelul este o pâine coaptă sub forma cifrei opt, neîncheiată în partea de jos. Potrivit tradiției, crăciuneii se oferă colindătorilor în semn de mulţumire.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

A doua zi de Paște, un tiktoker își sfințește BMW-ul! „Adăugăm cai putere”

Ion Frunza alias Ivan White, un tânăr popular pe TikTok și alte platforme de socializare și-a dus BMW-ul la...

Israelul începe evacuarea civilior din Rafah. Hamas denunță o „escaladare periculoasă”

Israelul le-a cerut luni palestinienilor să evacueze anumite zone din Rafah, în ceea ce pare a fi o pregătire...
  sursa: cursbnm.md